Casele ecologice: tipuri și avantaje
Care sunt avantajele caselor ecologice?
Fiind constituite în principal din materiale naturale, regenerabile sau refolosibile și respectând o serie de principii care să le asigure eficiență energetică, ele sunt cea mai potrivită alegere pentru cei care vor să realizeze construcții care să se integreze cât mai armonios în specificul locului și să aibă impact minim asupra mediului.
Sunt ideale pentru cei care vor să apeleze la soluții de energie din resurse regenerabile, cum ar fi panourile solare, panourile fotovoltaice sau pompele de căldură.
Sunt o reflectare a dorinței societății de a realiza construcții care să afecteze cât mai puțin mediului, care să nu polueze și care să contribuie la reducerea emisiilor de carbon sau a gazelor cu efecte de seră.
Oferă independență, confort, sănătate grijă față de natură și față de ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. Sunt mai ieftine și mai rapid de executat decât alte variante de case, din beton și materiale de construcții moderne.
Materiale utilizate sunt mai simplu de procurat și asigură un mediu de viață și un interior în care puteți respira un aer mult mai curat și o senzație de apropiere de natură de neegalat.
Iată care sunt cele mai importante tipuri de case ecologice:
1. Casele din lemn
Lemnul este materialul ale cărui beneficii au fost descoperite încă de la construcția primelor case. Este un material cald, ușor de modelat și personalizat, care asigură adăpost și confort atât vara, cât și iarna. Arhitectura și decorurile alese conferă și o estetică deosebită.
2. Casele din paiantă
Cele mai vechi case țărănești erau construite în paiantă, un amestec de paie și lut, din care erau confecționate cărămizi sau erau modelați pereți. Avantajele oferite, faptul că este un material răcoros vara și călduros iarna, îl fac o opțiune interesantă pentru cei care își doresc o casă tradițională, plină de farmec și personalitate.
3. Case din lut
Sunt cunoscute, în limba engleză, sub denumirea de cob houses (cob = cocean, știulete), datorită materialului din care sunt construite: un amestec de pământ cu apă, paie, argilă și nisip. Fiind vorba despre un material ușor de modelat și căruia i se pot da forme artistice, rotunjite și decorative, lutul este cea mai potrivită alegere pentru a crea o casă ca în trecut, în care să îți pot exprima gusturile și preferințele personale. Este o casă ce oferă protecție și adăpost și în care vă puteți simți foarte bine.
4. Casele cu îmbinări de elemente naturale
La acest gen de case se poate apela la îmbinarea de mai multe elemente naturale, în stil tradițional sau cu adăugare de elemente moderne. Petru ele se pot folosi baloți de paie, paiantă, lut, lemn, piatră etc.
5. Case ecologice construite cu integrare de materiale de construcție moderne
Pentru a crește rezistența, a da o anumită formă și a spori eficiența energetică, nu este exclus să construiți o casă ecologică apelând la o structură de rezistență din metal galvanizat și la o izolație din vată minerală sau din alt material.
Aceste case nu trebuie să fie confundate cu casele verzi, pasive sau realizate exclusiv din materiale reciclate. Ceea ce le distinge este realizarea din cât mai multe elemente naturale, în stare cât mai brută, procurate din vecinătate și căutarea unei soluții de proiect în care impactul asupra arealului în care este construită să fie cât mai mic.
Dacă vreți să aflați mai multe, cereți sfaturi de la un proiectant sau arhitect specializat pe acest tip de construcții sau meșterilor constructori din zonele rurale.