În interiorul Capelei St. George, bijuterie a arhitecturii gotice care va găzdui nunta regală
Mai putin grandioasa si mai intima decat biserica Westminster Abbey, in care s-au casatorit Printul William si Kate Middleton in 2011, lacasul nu este insa mai prejos in ceea ce priveste incarcatura istorica.
Construita incepand cu 1475, la initiativa regelui Edward al IV-lea, si finalizata 53 de ani mai tarziu, in timpul domniei lui Henry al VIII-lea, capela cu o capacitate de 800 de locuri a fost de multe ori de-a lungul existentei sale alegerea familiei regale pentru crestinari, cununii si funeralii.
Biserica este dedicata patronului Angliei Sf. Gheorghe si se afla direct sub autoritatea Coroanei britanice.
Impropriu numita capela, este o adevarata opera de arta a goticului englez perpendicular, o forma tarzie a arhitecturii gotice, care pune accent pe liniile verticale.
In contrast cu griul castelului, capela a fost construita din piatra de Cotswold de culoarea mierii. Tavanul boltit din piatra, in forma de evantai, construit la ordinului regelui Henry al VIII-lea, este considerat unul dintre cele mai frumoase de acest gen din lume.
Capela St. George este si biserica-mama a Ordinului Jartierei, unul dintre cele mai prestigioase ordine cavaleresti din lume, intemeiat de Edward al III-lea in 1348. Simbolurile ordinului se regasesc din abundenta in interiorul bisericii.
Zona corului, unde se afla stranele cavalerilor, este o alta marturie a maiestriei mestesugului medieval. Majoritatea stranelor au fost cioplite din lemn de stejar in secolul al XV-lea si sunt decorate cu placi de alama. Ceva mai sus se afla bovindoul construit de regele Henry al VIII-lea pentru prima sa sotie, Catherine de Aragon, din intimitatea caruia regina obisnuia sa urmareasca ceremoniile religioase.
Vitraliile cu tematica religioasa de pe latura estica a bisericii, din spatele altarului, au fost realizate in perioada victoriana de celebrul atelier Clayton si Bell. Sub fereastra cu vitralii se afla 14 panouri de lemn dedicate memoriei printului Albert, sotul reginei Victoria, care a murit in 1861.
Pe partea opusa, deasupra usii impunatoare folosite cu ocazia ceremoniilor importante, se afla 75 de panouri de sticla medievale, infatisand regi, sfinti, papi si episcopi.
Ferestrele inalte arcuite si elementele din fier forjat, dar poate mai ales faptul ca se odihnesc aici zece suverani englezi, inclusiv Henry al VIII-lea si Carol I, imprumuta lacasului un aer solemn aparte.
Foto principala: ABC/Kensington Palace
Foto: www.royal.uk
Foto: www.royal.uk
Foto: www.royal.uk
Foto: ABC/Kensington Palace