Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu bani de la stat! Ce trebuie să știi
La inceputul saptamanii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a semnat contractul de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) si a fost publicata lista celor 260 de instalatori din toata tara validati sa participe la program, la care doritorii se pot inscrie incepand cu 9 septembrie, se anunta intr-un comunicat de presa.
Intre timp, instalatorii trebuie sa semneze contractul de participare in program cu AFM, pentru a avea astfel acces la platforma electronica dedicata programului.
Bugetul alocat programului este de 656 de milioane de lei, iar autoritatile estimeaza ca in jur de 33.000 de gospodarii vor beneficia de finantarea de pana la 20.000 de lei de solicitant pentru achizitionarea si instalarea unui sistemul de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp. Suma va acoperi cel mult 90% din costul total al proiectului (atat produsele - panouri fotovoltaice, invertor, conectori, tablouri electrice -, cat si instalarea, TVA inclus), iar beneficiarul plateste diferenta de 10% din costul total.
Finantarea este suportata initial de instalator, care isi va recupera cheltuielile de la AFM ulterior.
Programul este finantat prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, gestionat de MDRAP, alocarea financiara totala fiind de 107.396.471 de euro, din care 93.150.000 de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) , iar 14.246.471 de euro de la bugetul de stat.
Etapele obtinerii finantarii de la stat pentru panouri fotovoltaice
Pentru a accesa pogramul, romanii trebuie sa inscrie la unul dintre instalatorii validati. Este acceptata o singura cerere de inscriere in program, la un singur instalator.
Iata o parte dintre documentele necesare inscrierii (vezi lista integrala a documentelor in Ghidul de finantare, articolul 21 - fisier atasat):
- cererea de finantare
- copie dupa cartea de identitate
- extras de carte funciara nu mai vechi de 30 zile
- cele doua certificate fiscale (de la bugetul local si de la bugetul de stat)
Firma va trimite mai departe dosarul solicitantului la AFM, spre aprobare.
In termen de 90 de zile de la aprobarea cererii de finantare, solicitantii trebuie sa obtina avizul tehnic de racordare - ATR de la operatorul de distributie (costul este suportat de beneficiar) si sa-l depuna la instalator, care il va transmite AFM, dupa care poate fi semnat contractul de finantare nerambursabila. In sfarsit, panourile fotovoltaice vor fi instalate in termen de opt luni de la semnarea contractului.
Citeste mai mult despre Sistemele fotovoltaice cu bani de la stat
Noutati:
Montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica si/sau a panourilor solare pentru incalzirea apei este permisa fara ca proprietarul cladirii sa obtina autorizatia de construire, insa primariile trebuie anuntate in legatura cu modificarile aduse locuintei, inaintea inceperii lucrarilor.
Programul poate fi accesat si de cei cu ipoteca pe locuinta, atat timp cat in perioada de implementare si monitorizare, care este de sase ani, nu se schimba dreptul de proprietate.