Inscrieri pentru programele educationale De-a arhitectura, anul scolar 2015-2016
În perioada 1 ianuarie 2015 - 1 martie 2015 se fac înscrierile claselor şi ale arhitecţilor pentru programele educaţionale „De-a arhitectura în oraşul meu” şi „De-a arhitectura mini” pe www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri
În septembrie 2014 programa curriculei programului educaţional „De-a arhitectura în oraşul meu” a fost avizată de MEN (Ordin nr 4422 din 28.08.2014) putând fi predată în orice şcoală din Romania în ca materie opţională pentru învăţământul primar, clasele III-IV. Această recunoaştere vine după doi ani de implementare a curriculei, în acest al treilea an şcolar fiind predată în 16 oraşe şi 5 comune din România, în 100 de clase, sub îndrumarea a 120 de arhitecţi voluntari, ajungând la peste 2500 de copii de clasele a III-a şi a IV-a.
Pentru ca învăţătorii care îşi doresc să facă acest opţional să poată beneficia de ajutorul unui arhitect voluntar, care să predea acestă nouă materie împreună cu ei, să primească gratuit materialele didactice şi să participe gratuit la “cursul de formare al îndrumătorilor de-a arhitectura”, am creat acest sistem de înscrieri.
În 2015-2016, vom putea susţine, prin partenerii şi sponsorii noştrii, 120 de clase pentru programul „De-a arhitectura în oraşul meu” şi 20 de clase pentru programul „De-a arhitectura mini”.
„De-a arhitectura în oraşul meu” se adresează elevilor din clasele a III-a şi a IV-a. Curricula pune la lucru creativitatea elevilor, spiritul lor critic, îi face mai atenţi la ce se întâmplă în oraşul lor şi îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referinţă. Programul are un suport de curs, o programă, un caiet al elevului şi materiale didactice vizuale. Cursul a fost conceput pe structura: observ- analizez- construiesc - prezint. Prima parte a demersului educaţional urmăreşte achiziţionarea de informaţii prin experinţa directă a elevilor: expediţii în oraş, experiment, joc şi prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicaţia practică a celor învăţate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun.
„De-a arhitectura mini” se adresează copiilor din clasele I-a şi a II-a şi doreşte să-i încurajeze pe micii şcolari să-şi construiască lumi fantastice şi personale, pe măsura imaginaţiei lor, pornind de la o poveste, lecţiile fiind în mare parte ateliere hands-on. Curricula este conceput pe metoda „learning by doing” şi se concentrează pe caracteristica cea mai importantă a vârstei de 7-9 ani: imaginaţia. Prin acest curs mai punem o caramidă la consolidarea personalităţii, a încrederii în sine a copiilor, dar şi a creativităţii individuale şi colective.
Fiecare an şcolar se finalizează, la disciplina educaţie de arhitectură şi mediu construit, cu o expoziţie de-a arhitectura cu proiectele elevilor.
Condiţiile pentru a vă număra printre clasele unde Programele se desfăşoară gratuit, sunt:
- clasa este la o şcoală de stat;
- învăţătorul este titular la clasă;
- învăţătorul participă “cursurile de formare a îndrumătorilor de-a arhitectura” din septembrie 2015, în vederea familiarizării cu materia şi formării unei echipe arhitect-învăţător;
- învătătorul motivează de ce îşi doreşte acest curs.
Clasele din învăţământul de stat care doresc sa facă acest curs, dar nu care nu se înscriu în cele 120 clase cu implementare gratuită, nu vor putea beneficia de ajutorul unui arhitect voluntar prin Asociatia De-a Arhitectura, cursul fiind predat exclusiv de către cadrul didactic, ajutat de ghidul îndrumătorului disponibil gratuit pe site-ul www.de-a-arhitectura.ro. De asemenea pot achiziţiona Caietul elevului, al cărui preţ este de 15lei/buc.
Pentru clasele din învăţământul privat costul unui program educaţional este de 4500lei/an şcolar/clasă, în care beneficiază de un arhitect îndrumător cu experienţă, materiale didactice şi de bricolaj, suport educaţional.
Invităm cadrele didactice să îşi înscrie clasa pe site-ul Asociatiei De-a Arhitectura, accesând acest link: http://www.de-a-arhitectura.ro/arhi/formular_profesori.php, precum şi pe arhitecţii care doresc să se implice voluntar în procesul de educare al copiilor, la: http://www.de-a-arhitectura.ro/arhi/formular_arhitecti.php
Ca partener al Asociaţiei De-a Arhitectura, Goodyear susţine deja de doi ani proiectul, facilitând desfăşurarea expediţiilor copiilor şi crescând siguranţa în trafic. ”Pentru Goodyear, proiectul De-a Arhitectura reprezintă mai mult decat un parteneriat. Parte a programului nostru mai extins, ”Goodyear pentru Siguranţa celor Mici”, program dedicat creșterii siguranței în traficul rutier în rândul copiilor şcolari şi preşcolari, parteneriatul pentru susţinerea proiectului De-a Arhitectura ne-a oferit posibilitatea de a contribui activ la creşterea siguranţei rutiere într-o manieră mai puţin obişnuită, dar perfect potrivită pentru o educaţie civică cât mai completă şi integrată în rândul celor mici”, a precizat Raluca Boţan, Marketing Manager CEE la Goodyear Dunlop. ”Susţinem cu toată convingerea acest proiect şi în anul şcolar 2014-2015 și suntem extrem de încântaţi de faptul că acest proiect este într-o creştere continuuă, din ce în ce mai mulţi elevi intrând ca parte în proiect în fiecare an”, a mai precizat aceasta.
„Este important ca gustul pentru construcţiile frumoase să fie cultivat încă din clasele primare, de aceea YTONG a fost chiar de la prima ediție alături de De-a arhitectura. Prin acest proiect dezvoltăm împreună și investim în educarea copiilor, pentru ca cei mici să înțeleagă importanța construcțiilor de calitate și a mediului construit corect”, a declarat Georgiana Stanciu, Marketing Specialist Xella RO. “Anul acesta, la cea de-a treia editie, YTONG susține dezvoltarea proiectului “De-a arhitectura povestită” în șase orașe din toată țara și campania " Creștem împreună orașul Constanța". Dorim ca prin educația de arhitectură să contribuim la dezvoltarea personală a copiilor din toată țara, care vor ști ce înseamnă mediul construit de calitate în orașul lor”, a adăugat ea.
Mulţumiri pentru susţinerea implementării programului în anul şcolar 2014-2015:
- Uniunea Arhitecţilor din România
- Goodyear alături de care „Creştem împreună siguranţa în trafic a copiilor”
- Ytong alături de care „Creştem împreună oraşul Constanţa”
- Sponsorilor implicaţi în Expoziţia „Case Ciripite” ediţia I: CA Immo, Coldwell Banker, Clinica Maria, Crama Atelier, Dedeman, Delta Glass, Raluca Antonescu PR & Consulting, Richter, Siniat, The Park, Valrom şi Velux.
„De-a arhitectura” este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură şi mediu construit pentru copii, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii.
În 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din Români şi cu finaţarea Ordinului Arhitecţilor din România, arhitecţii fondatori ai asociaţiei au dezvoltat programul cultural „de-a arhitectura” - deschiderea şcolarilor către arhitectură şi mediu construit. În cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, curricula opţională „de-a arhitectura- educaţie pentru arhitectură şi mediu construit” pentru clasa a III-a şi a IV-a.
Din 2014 Uniunea Arhitectilor din Romania susţine şi finaţează, prin taxa de Timbru de Arhitectură, programul de pregătire a îndrumătorilor arhitecţi care vor preda cursul „de-a arhitectura” în şcoli alături de cadrele didactice.