Inscrierile pentru Kit-ul De-a Arhitectura "Scolari in siguranta" sunt deschise
S-au lansat inscrierile pentru parintii si cadrele didactice care doresc sa predea la clasa folosind noul material didactic De-a arhitectura „Scolari in siguranta”. Inscrierile vor fi deschise pana pe 15 martie 2017, iar proiectul va putea fi implementat in anul scolar 2016-2017, timp de 3 luni, intre 15 martie si 20 iunie 2017.
Asociatia De-a Arhitectura pregateste o noua serie de pachete educative - „Scolari in siguranta”, dedicata scolarilor din clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a, pachete care vor fi accesibile in scoli cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) Filiala Bucuresti si cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathonul Bucuresti 2016, organizat de Fundatia Comunitara Bucuresti, si cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociatia KNX, Scat Sistem, Simbio.
Ideea proiectului a aparut in urma unei intalniri din noiembrie 2015 a echipei De-a Arhitectura ca urmare a tragediei de la Colectiv.
„Pe unii dintre cei care au murit in tragedia din Colectiv ii cunosteam personal si inca nu imi vine sa cred ca nu mai sunt. Nu cred ca voi putea vreodata sa ma detasez complet, sa ma gandesc la asta fara un fior. Si ca mine mai sunt. Am intrebat in jur, printre colegii mei voluntari la De-a arhitectura si am descoperit ca unii dintre noi avem nevoie sa canalizam in ceva practic aceste emotii si ganduri. Si am pornit astfel un proiect nou, de care eu zic ca ne vom tine cu seriozitate – odata pentru ca asa ne sta in fire, dar si pentru ca, de data asta, suntem obligati in plus.” - arh. Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura
Obiectivul proiectului este acela de a acoperi, prin mijloace educationale, nevoia societatii de a fi mai constienta in privinta pregatirii pentru siguranta in caz de dezastre (incendiu, cutremur). Asociatia De-a Arhitectura isi doreste ca fiecare dintre membrii societatii sa aiba informatiile de baza pentru propria siguranta, precum si pentru siguranta celor din jur. Avand in vedere ca in scolile din Romania nu se invata toate lucrurile acestea si nu se fac, in multe cazuri; consecvent simulari de comportament in caz de dezastre, De-a Arhitectura isi doreste ca scolarii sa fie educati tinand seama de trei directii mari:
- cum recunoastem ca noi si cladirile pe care le ocupam frecvent sunt pregatite pentru a fi in siguranta in cazul unui dezastru;
- cum ne comportam in cazul producerii unui dezastru si ce ajutor putem astepta din partea institutiei (scolii), autoritatilor;
- dupa dezastru - sanatate, ajutor psihlogic, solidaritate.
Cele trei rezultate pe care si le propune proiectul sunt:
- dezvoltarea unui material didactic usor de folosit, care sa ajunga la profesori si la parintii care doresc o oportunitate de voluntariat in scoala, cu invitati ocazionali - un pompier, un cadru medical, un arhitect
- un site care sa gazduiasca tot continutul, accesat liber (doar cu inregistrare)
- ghid pentru simulari (exista pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dar nu e distribuit) + explorari/analize ale spatiului scolii din punct de vedere al sigurantei.
Multumita sponsorilor proiectului, incepand cu luna martie 2017, o prima transa de 90 de kit-uri vor fi transferate gratuit claselor a VI-a, a VII-a sau a VIII-a care doresc sa deruleze programul „Scolari in siguranta”. Asistenta Asociatiei De-a Arhitectura in cazul acestui proiect inseamna punerea la dispozitia clasei a unui material didactic original, gratuit, dezvoltat de Asociatie si produs cu ajutorul financiar al sponsorilor proiectului. Este necesar sa existe un parinte cu o profesie relevanta (arhitect, inginer, urbanist) care se angajeaza sa sustina lectiile in clasa insotit de diriginte sau cursul va fi predat de catre un profesor al scolii (profesor de matematica, fizica, chimie, tehnologie). De data aceasta Asociatia De-a Arhitectura si-a propus sa ajunga in scoli prin intermediul parintilor (dintre cei cu pregatire si preocupari tehnice - ingineri, arhitecti, urbanisti, designeri de interior), care vor fi provocati sa imbrace haina voluntariatului pentru a contribui la formarea comunitatii in care evolueaza proprii copii, aflati la inceputul adolescentei.
Kit-urile vor contine un set de cartoline, fiecare dedicata unei notiuni, cu explicatii, pictograme, idei de activitati si resurse (vezi un link, invita un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + indrumare pentru explorari/analize ale spatiului scolii din punct de vedere al sigurantei.
In a doua etapa va fi construit un site dedicat care sa gazduiasca tot continutul, accesat liber. Aici va fi accesibil inclusiv intreg materialul documentar care a fost selectat pana acum pe cateva categorii importante: legislatia romaneasca in domeniu; cum se face acest tip de educatie/pregatire in alte tari: cadru si activitati; bune practici.
Profesorii claselor doritoare sa intre in posesia materialului didactic sunt invitati sa parcurga conditiile si sa se inscrie pe site-ul De-a arhitectura:
http://www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri/inscrieri-pentru-kit-ul-de-a-arhitectura-scolari-in-siguranta/.
Despre De-a Arhitectura
Asociatia De-a Arhitectura a fost infiintata formal in ianuarie 2013 de catre sase arhitecti si isi propune o imbogatire a culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale prin educatia copiilor care sunt si „formatori de opinie” ai parintilor lor. Aici rezultatele asociatiei din anul 2015: Raport 2015.
Misiunea Asociatiei De-a Arhitectura
Construim prin educatie. Constructia noastra creste cand:
- Copiii si adultii inteleg si iubesc valorile mediul construit si sunt activi in comunitatile lor
- Profesionistii mediului construit se implica prin educatie in societate
- In educatie, joaca, experimentul si creativitatea sunt luate in serios