La modă, dar uneori la limita kitsch-ului: cum să eviți prost gustul în amenajare
Esti gata sa iti decorezi casa dar ti-e teama sa nu iasa fie kitsch, fie cliseic, fie pur si simplu la fel ca marea majoritate a amenajarilor? Ei bine, trebuie sa stii ca orice amenajare este un fel de opera de arta, ce, evident, implica si sa te exprimi liber. Regulile bunului-gust pot ajunge un subiect foarte variat, iar kitsch-ul, adica fix opusul lucrurilor de bun-gust, in mod surprinzator a ajuns sa fie clasat ca “ceva atat de prost, incat a ajuns sa fie bun”.
Si in acest caz, alegerile potrivite merg mana in mana cu experienta, mai ales daca vorbim despre tendintele din amenajari. Cei care urmeaza tendintele stiu ce este la moda acum si ce nu; sunt constienti ca va trebui sa isi modifice deseori interioarele si chiar se bucura ca o fac. Este, deci, o forma de autoexprimare, iar daca felul tau de a fi si bugetul disponibil iti spun si iti permit sa o faci, atunci de ce sa te opresti?
Pe de alta parte, exista si cei carora le place ca amenajarile sa fie in conformitate cu gusturile majoritatii - uneori se intampla ca acestea sa fie la moda, alteori nu. Singura problema este ca, in primul caz, vei realiza la un moment dat ca ce ai ales tu pentru amenajare a fost doar un trend si ca nu reprezinta nimic din preferintele tale reale. Gandeste-te la ce iti place: de exemplu, daca joci tenis, iti poti folosi cu mandrie colectia de mingi, rachete si trofee dobandite ca decoratiuni. Te veti simti minunat, iar cei care vin in vizita vor recunoaste amprenta ta personala.
Din greseli invata omul, deci iti prezentam 4 tendinte care, chiar daca au fost la un moment dat in topul preferintelor, nu s-au descurcat prea bine pe timp indelungat:
Gri peste gri
Griul este o culoare cu dus si intors. Este, intr-adevar, cea mai versatila culoare neutra, dar daca nu este implementat cum trebuie, vei obtine o incapere ce seamana mai degraba cu un subsol din ciment decat cu o functiune primitoare. Din fericire, majoritatea revistelor de amenajari iti prezinta cum sa implementezi corect griul in amenajare, echilibrand totul cu iluminat stralucitor, ferestre mari si doze de alb, dar pentru cei neexperimentati griul ramane o provocare. Ai grija, deci, sa nu umpli camera de gri - lasa loc si pentru un roz aprins, portocaliu, verde smarald, turcoaz sau orice alta culoare preferi.
Trofeele vanatoresti
Animalele ucise la vanatoare si impaiate nu isi au locul pe pereti decat daca le pui in cabana de vacanta din padure sau daca detii un atelier de taxidermie. Daca la inceput, coarnele de cerb dadeau un farmec rustic camerelor in care le vedeai, acum nu lasa decat impresia ca ai musafiri patrupezi nepoftiti pe pereti.
Exces de industrial
Acum 15 ani, stilul industrial a luat pe sus amenajarile interioare, cand vechile cladiri industriale au inceput sa fie transformate spatii rezidentiale de tip loft. Tevi expuse la vedere, otel, caramida, iluminat industrial, toate dau o atmosfera unica, dar in exces iti pot crea un disconfort major. Stilul industrial este perfect in doze mici, altfel genereaza o atmosfera apasatoare.
Minimalismul minimalist
Minimalismul este un trend care functioneaza foarte bine, este organizat, curat si proaspat. A aparut in perioada de recesiune, din necesitatea de crea frumosul din mai putin, dar mai putin nu inseamna intotdeauna mai mult. Incearca sa adaugi putina culoare peste peretii aceia albi, da un aer boem prin niste covoare colorate si pufoase si evidentieaza decoratiunile care te fac sa zambesti. Retine ca nu e nicio bucurie in a locui intr-o casa in care pare ca nu locuieste nimeni.
Pe langa aceste tendinte, mai exista si o alta problematica destul de delicata: momentul cand exprimarea de sine ajunge sa fie prea mult si sa intre in kitsch. Linia intre cele doua este extrem de subtire, dar hai sa facem o comparatie: de exemplu, intr-o seara prietenii te intreaba ce mai face pisica ta, stiind cat de mult conteaza pentru tine, dar daca pret de trei ore asta va fi singurul subiect de discutie, asta denota o lipsa totala de interes din partea ta si o lipsa de echilibru. La fel, daca in casa pasiunea ta pentru pisici se manifesta in orice coltisor, de la obiecte in forma de pisica si pana la tablouri doar cu pisici si covoare imprimate cu labute de pisica, atunci exprimarea de sine a atins cote anormale, grotesti. Nimic in exces poate fi o regula de aur a amenajarilor interioare - respectand-o, poti avea atat o amenajare de bun-gust, cat si una personalizata.