Lecția de arhitectură: Emblemele stilului baroc
Stilul baroc reprezinta unul dintre stilurile clasice ale arhitecturii, ce a transpus umanismul renascentist puternic influentat de Roma Antica intr-o noua lumina, accentuand triumful statului si bisericii absolutiste. Pe langa arhitectura, barocul a definit si perioade din alte arte, precum muzica si literatura, dar astazi iti vom prezenta emblemele stilului baroc care infrumuseteaza marile metropole europene.
Barocul s-a nascut in Italia, spre sfarsitul sec. XVI si a continuat pana la mijlocul sec. XVIII. Stilul s-a raspandit degraba si in restul Europei, iar in sec. XVII barocul arhitectural spaniol (denumit si Churrigueresque) a patruns si in America Latina. Daca la inceput barocul reprezenta triumful Bisericii Catolice asupra reformelor protestante, stilul apoi a fost folosit drept demonstratie vizuala a monarhiei absolutiste. Precum arhitectura renascentista, arhitectura baroca a avut doua mari cereri: bisericile si palatele. Regasim, deci, atat catedrale, manastiri si biserici parohiale, cat si vile, conace si, mai ales, impresionantele palate. Pe langa cladiri, arhitectura baroca s-a remarcat si prin organizare urbanistica, orasele fiind dezvoltate conform unor scheme prestabilite, iar resedintele importante fiind inconjurate de gradini si parcuri mari.
Caracteristicile cladirilor baroce
Arhitectii perioadei baroce au inteles cladirile precum mase pe care le puteau modela conform anumitor cerinte - imagineaza-ti o bila din plastilina pe care o modelezi cu palmele. Daca arhitectul renascentist contura cladirile cu linii trasate de un creion pe foaie, arhitectul baroc abordeaza cladirea precum o sculptura masiva.
Conceptul a dus la respingerea planurilor simple, elementare preferate de arhitectii Renasterii. Cladirile baroce aveau designuri complexe, bogate si dinamice, legate de conceptual prin care constructia nu insemna totalitatea mai multor elemente distincte, ci modelarea, prin forme si contururi, unei mase unitare. Daca Renasterea avea planuri patrate, circulare si in forma de cruce cu laturile egale, barocul a introdus forme gemoetrice complexe, ovale si elipsoidale.
Aceste planuri au rezultat in cladiri cu peretii curbati reprezentativi pentru stilul baroc. Acestia nu doar ca prezentau cladirea ca o masa unitara, ci ilustrau si un alt motiv esential al barocului: ideea de miscare, aplicata asupra arhitecturii, cea mai statica dintre arte. Odata descoperite, ondulatiile arhitecturale au devenit un motiv dominant al intregii arte baroce. Cladirile baroce se remarca prin tavanele si acoperisurile boltite, tip cupola, o consecinta directa a motivului ondulatiilor. La nivel constructiv, se remarca prezenta contrafortilor necesari pentru sustinere.
Nu am putea vorbi despre cladirile baroce daca nu am mentiona cel mai evident detaliu: abundenta ornamentelor. Elementele constructive erau adesea sculptate, pastrandu-se motivele ondulate si bogatia detaliilor. In interioare predomina finisajele din aur, argint, bronz si marmura, adica elegante si opulente.
Haide sa pornim intr-o calatorie virtuala in jurul a 10 embleme ale stilului baroc:
Biserica San Carlo alle Quattro Fontane, Roma
Proiectata de unul dintre cei mai important arhitecti ai perioadei baroce, Francesco Borromini (1599-1667), Biserica San Carlo alle Quatro Fontane (cunoscuta si sub numele de Biserica San Carlino) este unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectura baroca. Biserica romano-catolica a fost construita intre anii 1634-1646, cand a fost sfintita, iar fatada a fost finalizata in anul 1670 de catre nepotul lui Borromini, Bernardo.
Piata Sfantul Petru, Vatican
Piata Sfantul Petru si a sa faimoasa colonada cu statuile a 140 de sfinti reprezinta opera lui Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), arhitect ce se numara, alaturi de Francesco Borromini, printre cei mai mari reprezentanti ai barocului. Acesta a construit si fantana din partea stanga, ca un adaos simetric la fantana din dreapta, realizata de Carlo Maderno. In centrul pietei se gaseste un obelisc egiptean antic, adus unde se afla si acum de catre Domenico Fontana, in 1586.
Domul Invalizilor, Paris
Una din capodoperele barocului francez, Domul Invalizilor din Paris a fost construit, pe rand, de doi arhitecti: complexul ii apartine lui Liberal Bruant (1635-1697), iar impresionantul dom al capelei a fost ridicat de Jules Hardouin Mansart (1644-1708). Servind drept casa de batrani si spital pentru veterani intre anii 1671 si 1678, cladirea gazduieste astazi Muzeul Armatei Franceze si Muzeul de Istorie Contemporana. Aici se afla si mormintele unor eroi nationali francezi, printre care si Napoleon Bonaparte.
Palatul Versailles, Paris
Palatul Versailles, unul dintre cele mai marete palate construite vreodata, este cel mai fin exemplu al arhitecturii baroce seculare. In mare parte, palatul este opera arhitectului Jules Hardouin Mansart, ridicat la ordinul regelui Ludovic al-XIV-lea (1643-1715). Chiar daca succesorul Regelui Soare a adus cateva schimbari, palatul si gradinile sunt astazi la fel de impresionante ca la inceput. Palatul Versailles functioneaza ca muzeu din 1837.
Biserica Sfantul Carol, Viena
O cladire emblematica pentru Viena, Karlskirche a fost construita de catre imparatul Charles al-VI-lea (1685-1740) in urma ultimei epidemii majore de ciuma din sec. XVIII. Biserica a fost ridicata intre anii 1716-1737 si proiectata de arhitectul austriac Johann Bernard Fischer von Erlach (1656-1723). Acesta a murit inainte de finalizarea capodoperei, terminata apoi de fiul sau Joseph Emanuel.
Palatul Schonbrunn, Viena
Palatul Schonbrunn a fost resedinta de vara a monarhilor Habsburgici, construit fiind in stilul barocului tarziu. Echivalentul vienez al Palatului Versailles a fost construit tot de Johann Bernard Fischer von Erlach, desi mai tarziu a suferit anumite modificari. Dupa colapsul Austro-Ungariei si decaderea Habsburgilor in 1918, palatul a fost preluat de Republica Austriaca si a fost ulterior deschis ca muzeu.
Catedrala Sf. Paul, Londra
Construita in locul unei biserici ce a ars in urma Marelui Incendiu din Londra din anul 1666, Catedrala Saint Paul este un exemplu graitor pentru barocul englez. Proiectul ii apartine recunoscutului arhitect Sir Christopher Wren (1632-1723), ce a reconstruit peste 50 de biserici distruse dupa incendiu, precum si alte cladiri secular notabile de pe teritoriul Angliei. Intre 1710 si 1962, catedrala a fost cea mai inalta cladire din Londra.
Palatul de Iarna, Sankt Petersburg
Palatul a fost resedinta lui Petru cel Mare (1672-1725) in Sankt Petersburg si a servit ca resedinta oficiala a Dinastiei Romanov din 1732 si pana la Revolutia Rusa din 1917. Palatul a fost proiectat de arhitectul Domenico Trezzini in asa-numitul stil baroc petrin, dar a suferit multe modificari pe parcurs. Aspectul sau actual dateaza in mare parte din 1830, cand Palatul de Iarna a fost reconstruit in urma unui incendiu. Palatul a suferit daune severe si in urma Asediului Leningradului (1941-1944), dar a fost ulterior readus la maretia initiala.
Catedrala Santiago de Compostela, Spania - fatada vestica
Una dintre cele mai faimoase catedrale spaniole si un loc de pelerinaj inca din Evul Mediu, Catedrala Santiago de Compostela apartine stilului romanic, dar fatada vestica dinspre Praza de Obradoiro a fost construita in sec. XVIII de catre arhitectul Fernando de Casas Novoa. Fatada apartine barocului spaniol, numit si Churrigueresque, dupa arhitectul Jose Benito de Churriguera.
Catedrala din Zacatecas, Mexic
Iata si un exemplu al barocului mexican, catedrala fiind ridicata intre 1730-1760 de catre un arhitect necunoscut. Catedrala demonstreaza influenta Churriguerresque-ului spaniol prin adaosul de elemente decorative indigene. In 1993, catedrala a intrat sup Patrimoniul Mondial UNESCO, ca parte a Centrului Istoric Zacatecas.
Barocul s-a remarcat ca un stil dinamic si a fost interpretat ca spatios, pasional, teatral, extatic, opulent si versatil. A reprezentat o era a expansiunii ce a urmat unei ere a descoperirii, Renasterea, care ulterior a dus la si mai multe inovatii in domeniul design-ului arhitectural.