Legătura dintre dimensiunea ferestrei şi cât eşti de bine dispus
Asta pentru că, zic cercetătorii, expunerea la lumină solară directă creşte nivelul de vitamină D în organism. Ok, doar că vorbeam despre altceva - ziceam de starea de bine pe care o avem la interior, acasă, unde avem, între noi şi lumina solară, un perete şi câteva foi de sticlă. Se pare că şi aici e ceva: organismul secretă serotonină (unul dintre hormonii stării de bine) în prezenţa luminii naturale. Adică nu trebuie să fii neapărat afară, ci doar să percepi că te afli într-un un mediu luminos.
Acum să ne imaginăm că nu locuim în sudul Spaniei, în Cipru sau în Ciclade. Să alegem o ţară cu patru anotimpuri: două mai de formă, aşa (să zicem primăvara şi toamna), şi două serioase. Vara te sufoci de cald, iarna nu prea vezi soarele. Încă ceva - să fie cel mai lung anotimpul iarnă: să zicem şase luni de vreme supărată. În lunile în care cerul este de obicei acoperit natura îşi încetineşte ritmul - activităţile biologice normale ale animalelor şi plantelor scad ca intensitate. La oameni e diferit, că în România avem de muncit şi atunci la fel ca în restul anului.
Exact atunci ne-ar fi de mare ajutor să ne alimentăm corect, să facem mişcare, dar si să avem acces la cât mai multă lumină naturală în locuinţă. Normele de igienă şi sănătate impun ca suprafaţa ferestrei de la camerele de locuit să aibă minimum o optime din suprafaţa pardoselii camerei. Eu zic că orice este în plus peste acest procent ajută, mai puţin să nu fie* (când e prea multă lumină iniţiază aplicaţia “iPerdea”).
Încă ceva: la solstiţiul de iarnă (cea mai întunecoasă zi a anului), reglementările în vigoare impun să ai parte de lumină naturală directă timp de minimum 1,5h în cel puţin o cameră de locuit (dormitoare sau camera de zi).
*Întâlnesc, destul de des în ansamblurile rezidenţiale noi, locuinţe cu ferestre foarte mici. Acestea aduc un deserviciu clientului de bună credinţă care cumpără un astfel de apartament. Am abordat problema de faţă în situaţiile descrise în cartea pe care am publicat-o recent, “Disconfort Residence”.
Dr. arh. Radu Negoiţă
Fb: Case Strâmbe pe Radar
#disconfortresidence