Lemn natur sau lemn compozit?
Lemnul natur este un material deosebit de calduros pe o terasa. Din pacate, de-a lungul anilor, sub efectul razelor soarelui si al intemperiilor, frumusetea originala devine gri... in afara de cazul in care optati pentru lemnul compozit.
Sunteti tentati de lemnul natur pentru a da farmec terasei dumneavoastra? A priori este o idee buna, dar, atentie, cine spune ”lemn” spune ”intretinere”!
Intr-adevar, lemnul, fie exotic, fie tratat, are suparatoarea tendinta de a suporta greu riscurile climatice. Sub efectul razelor UV in timpul verii, al ploilor de toamna si al zapezii, iarna, lemnul capata o nuanta de verde coclit, daca nu este intretinut. Pentru a evita bataia de cap a tratarii lemnului in fiecare an, cel mai bine este sa optati pentru lemnul compozit.
Ce este lemnul compozit? Este un amestec de faina de lemn, rasini, pigmenti si stabilizatori, inventat acum 35 de ani in Japonia si foarte folosit in SUA si Europa, dar inca insuficient cunoscut in Romania.
Primul producator roman de lemn compozit este firma Bencomp S.R.L. Specialisti de inalta clasa in mase plastice produc profile din lemn compozit pentru orice fel de amenajari exterioare usoare: lemnul compozit este utilizat fie pentru a construi o terasa, un gard, pentru placarea peretilor exteriori, fie pentru mobilier urban, mobilier de gradina, alei, piste de joaca, pontoane sau plaje pentru piscine.
Beneficiile lemnului compozit sunt multiple
In primul rand, din punct de vedere estetic, aspectul este comparabil cu cel al lemnului exotic, fie ca este vorba de lama plina sau alveolara. Compozitia sa si procesul de fabricatie fac din ele un material recunoscut ca imputrescibil, rezistent la intemperii, la razele soarelui, la ciuperci si insecte. Este un material ecologic, nu polueaza. Este colorat in masa si exista o gama larga de culori. Lemnul compozit nu necesita nicio intretinere specifica lemnului – raschetare, baituire, lacuire sau vopsire si isi pastreaza culoarea in timp. Pentru a-si recapata aspectul dupa ce iarna a trecut, este suficienta o simpla curatare cu un jet de apa sub presiune. Un alt atu al acestui material este acela ca este insensibil la inghet, astfel ca evitati riscul ca el sa crape, sa se aschieze etc. Durata sa de viata este chiar mai mare decat cea a lemnului exotic si ar putea fi reciclat la infinit.
La toate aceste avantaje, se mai adauga inca doua: lemnul compozit este antiderapant, chiar si umed, iar montajul sau prin clipsare este o joaca de copil!
Singurul inconvenient pare a fi pretul, mai ridicat decat la lemnului natur. Insa, daca faceti un calcul al intretinerii anuale a lemnului, o sa constatati ca suma cheltuita pe lemnul compozit se amortizeaza in doi-trei ani.
Deci, lemn natur sau lemn compozit? Dumneavoastra decideti! Noi va asteptam!