Locuinta de lux care consuma mai putin decat una normala
Poate va intrebati ce se intampla daca cele doua ajung sa se combine. Va prezentam in continuare resedinta creata pentru cuplul Bob Stansel si Rammy Marek de catre echipa MB Architecture, care s-a dorit o mixtura de idei si concepte astfel incat sa creeze o locuinta de lux, simpla dar cu o estetica menita sa impresioneze.
Arhitectul Maziar Behrooz, fondator al biroului de arhitectura din East-Hampton a propus o volumetrie care mai mult de jumatate sta ingropata in pamant, in timp ce restul de 200mp sunt gazduiti sub un cilindru ale carei margini pornesc de la nivelul pamantului astfel ca pare o continuare a formelor de relief.
Desi impresioneaza prin suprafata, cladirea ajunge sa foloseasca doar o cincime din energia utilizata in mod curent de o locuinta traditionala si aceasta datorita acoperisului convex si al materialelor cu impact redus asupra mediului ce au fost folosite la constructia ei. Arhitectul este impatimit de formele si spatialitatea hangarelor pentru aeronave, considerand acest tip de cladire unul care poate avea si gazdui multe functiuni. Designul propus pentru aceasta locuinta de lux din Hampton le-a placut celor doi beneficiari, mai ales ca terenul respectiv este survolat frecvent de avioane iar anvelopanta joasa, ce coboara pana la nivelul solului au considerat-o o idee subtila prin care volumetria se integreaza optim in cadrul natural inconjurator.
Din punct de vedere al eficientei si durabilitatii, aceasta forma arcuita este solutia optima pentru ca nu necesita elemente structurale izolate, reducandu-se astfel consumul de materiale de constructie necesare. Lemn nou a fost folosit doar pentru crearea structurii peretilor interiori si la exterior in placajul din cedru din jurul dormitorului. In rest toate celelalte materiale au fost refolosite sau reciclate.
Intreaga locuinta este incalzita si racita cu ajutorul unui sistem centralizat si al unei pompe geotermale. Pentru cresterea eficientei, climatul interior este controlat printr-un sistem de ultima generatie care monitorizeaza perioadele de maxim in care se doreste racirea sau incalzirea spatiului astfel incat sa isi gestioneze optim consumul. Arhitectul a tinut legatura cu beneficiarii pentru a avea o diagrama exacta a consumului energetic al casei pe masura ce este locuita si a fost placut surprins cand pentru primele trei luni ale anului factura la energie a fost de doar 300$. A tinut sa adauge: „Locuinta mea de 120mp are un consum pe luna mai mare decat aceasta!”
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa