Ce ai de făcut în noiembrie în grădină?
1) Curatarea gradinii
Este absolut necesar sa cureti gradina de frunzele cazute si de lastarii uscati, deoarece inca pot atrage daunatori care vor compromite recolta viitoare. Ai grija totusi sa nu cureti chiar tot - pe langa faptul ca, de exemplu, frunzele de sub arbori si arbusti sunt greu de strans, acestea ajuta plantele si microorganismele care hiberneaza, adica ecosistemul din sol ce va oferi nutrienti plantelor urmatoare. Lasa, deci, un pat de frunze sa protejeze solul de prima ninsoare. Tot ceea ce ai strans poti folosi cu spor pentru a crea compost.
2) Gradina cu legume
Aici, treburile sunt pe sfarsite: este momentul acum sa culegi ultimele radacinoase, prazul si verzele. Daca ai pus si varza de Bruxelles, afla ca pe aceasta o poti lasa peste iarna afara deoarece este rezistenta la ger. Continua cu pregatirea terenului (acum eliberat de recolte) pentru sezonul urmator si cu pregatirea rasadnitelor. Pe langa asta, afla ca exista unele plante pe care este chiar indicat sa le plantezi in noiembrie: vezi ciuperci sau sparanghel. Verifica si legumele pe care le-ai depozitat in pivnita sau magazie si ia masurile necesare pentru a le pastra in continuare in conditii bune.
3) Gradina cu flori
Poti continua cu plantarea bulbilor pentru anul urmator, precum cei de narcisa sau de lalea. Tot acum este momentul sa plantezi trandafiri care nu au radacina protejata, iar zambilele pot fi plantate acum in ghivece, pentru o inflorire mai bogata. Plantele perente si bianuale trebuie si ele pregatite pentru iernat, deci curate-le de frunze uscate, recolteaza-le bubii si depoziteaza-le intr-un loc uscat si intunecos. Si sa nu uitam nici de frumusetea magnoliilor – acum este momentul bun pentru a planta copacii de magnolie.
4) Vita de vie
Practic, a venit momentul sa se incheie ultimele lucrari si sa se planteze vita. Finalizeaza fertilizarea si mobilizarea adanca a solului, la fel si bilonatul / musuroitul / ingropatul vitelor. Octombrie-noiembrie reprezinta perioada ideala pentru a planta vita, asadar fa acest lucru daca il ai pe lista. Daca ai altoit vita, poti recolta acum strugurii de pe coardele altoi.
5) Fructe si pomi fructiferi
Planteaza nu doar pomi fructiferi, ci si arbusti. De exemplu, pomii pot fi plantati in livezile noi sau in golurile din livezile existente, daca temperaturile sunt favorabile, iar dintre arbusti, poti acum planta zmeura sau coacazul. Ocupa-te si de curatenie, acordand in special atentie capsunilor, merilor si perilor. Omite, insa, prunii deoarece in sezonul rece sunt vulnerabili - este indicat sa astepti pana la solstitiul de vara. Incepe si tratamentele de iarna ale pomilor fructiferi, pe care este bine sa le faci dupa ce toate frunzele au cazut si atat timp cat temperaturile raman pozitive.
6) Sera
Aici este bine sa faci o curatenie generala si sa faci, daca este cazul, reparatii oriunde este nevoie. Poti lipi folie cu bule de aer in interiorul serei pentru a o izola si, de asemenea, instala lampi solare care sa te poata ajuta la ingrijire in serile de iarna.
7) Alte lucrari
- Curata uneltele de gradinarit si aplica-le un strat de ulei de in, pentru a preveni ruginirea.
- Curata si apoi depoziteaza orice ghivece si jardinière au ramas goale, pentru a inlatura eficient orice daunatori care ar putea rezista peste iarna si s-ar putea transmite la urmatoarele plante.
- Daca inca nu ai aerat gazonul, poti inca face asta pana la instalarea iernii.
- Daca este cazul, executa lucrarile de taiere a coniferelor.