Masina de spalat rufe - in baie sau in debaraua de langa?
Aceasta poate fi o problema legata de spatiul disponibil. Sau o problema legata de instalatia de apa. Ce presupune insa amenajarea masinii de spalat rufe in baie, respectiv in afara baii?
Sa o luam de la inceput – ce ii trebuie unei masini de spalat pentru a putea functiona cum trebuie? Raspunsul este evident: apa si electricitate! Insa combinatia celor doua poate fi fatala, iar faptul ca instalarea prizelor in interiorul bailor rezidentiale nu este o obisnuinta nu va surprinde pe nimeni. Iata asadar unul dintre primii factori pe care trebuie sa ii aveti in vedere atunci cand va decideti unde sa amenajati masina de spalat: faptul ca aceasta se va conecta la electricitate in exteriorul baii. Daca pentru dumneavoastra dimensiunea cablurilor reprezinta o problema, atunci cel mai indicat ar fi sa instalati masina de spalat in afara baii. Dar desigur acesta nu este decat unul dintre aspectele problemei, si nici pe departe cel mai important.
Elementul esential de care trebuie sa tineti cont este racordul la apa si canalizare. Ganditi-va asadar la locul unde masina de spalat poate fi racordata la instalatia de apa, si retineti ca aceasta trebuie amenajata cat mai aproape de peretele unde se regaseste punctul de racord. Mai mult, amenajarea ar trebui sa faciliteze si evacuarea apei reziduale, fie prin racordarea directa la conductele de canalizare, fie prin vasul de toaleta. Indiferent ce va hotarati, retineti ca aceasta este o decizie pe care o luati pentru o perioada mai lunga de timp!
Daca locuinta include o debara langa baie, atunci cei mai multi dintre noi vor alege cu siguranta sa isi amenajeze masina de spalat rufe in afara baii, mai ales daca vorbim despre cazul apartamentelor de la bloc, unde baile au cel mai adesea dimensiuni reduse. Clasificata drept o solutie de mijloc, amenajarea in debara aduce un avantaj important, care duce la o organizare mai eficienta a depozitarilor din baie: conectarea le electricitate se face mai direct si mai usor. Un alt avantaj il constituie nivelul mai scazut de umiditate comparativ cu nivelul de umiditate din interiorul baii care ar putea afecta partea electronica a masinii, asadar masina de spalat rufe va fi protejata de coroziune si va avea o durata de viata mai indelungata. Cu toate acestea, exista si un dezavantaj la amenajarea in afara baii, care se leaga de nivelul ridicat de zgomot ce se poate propaga in restul incaperilor.
Cat despre instalarea masinii de spalat rufe in baie, cu riscul de a ne repeta va spunem ca principalul motiv pentru care aceasta optiune este taiata de pe lista este lipsa spatiului disponibil. Insa si avantajele acestei sugestii sunt numeroase, incepand cu faptul ca este convenabila si mai ales comoda. Baia este locul in care va dezbracati, urmand ca apoi sa puneti hainele murdare in cosul de rufe. Sortarea rufelor si pregatirea ciclului de spalare se va face mult mai usor (si mai igienic) avand masina de spalat la doar cativa centimetri departare. Puteti de asemenea incadra masina de spalat intr-o piesa de mobilier tip dulap cu spatii de depozitare, impuscand astfel doi iepuri dintr-o lovitura: veti camufla masina de spalat si veti castiga si spatii de depozitare in plus.
Nu uitati nici de existenta masinilor de spalat slim, create special pentru a ocupa mai putin spatiu si care va vor ajuta la organizare indiferent daca alegeti sa instalati masina in baie sau in debara. Va prezentam in continuare cateva sugestii, care speram ca va vor facilita alegerea locului de amenajare:
Dumneavoastra unde ati decis sa amenajati masina de spalat rufe, si de ce ati facut-o? Raspundeti-ne in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.forfur.com, www.pressgr.info, www.deavita.com, www.zhkhacker.ru, www.gopixpic.com, www.allegro.pl, www.apartmentsix.net, www.homeportfolio.com, www.pinterest.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu