Metoda ingenioasa prin care un orasel din Australia protejeaza apele de poluarea cu plastic
Un exemplu ingenios ne ofera un orasel din Australia, in eforturile sale de a proteja o rezervatie naturala de invazia plasticelor.
In primavara anului trecut, autoritatile din localitatea Kwinana, o suburbie a orasului australian Perth, au instalat un nou sistem de filtrare in Henley Reserve, care s-a dovedit a fi pe cat de simplu, pe atat de eficient.
Sistemul consta practic intr-o plasa instalata la gura de scurgere a unei conducte de canalizare care capteaza cantitatile imense de deseuri aduse de apele pluviale zonele rezidentiale, evitandu-se astfel contaminarea mediului, explica primarul localitatii, Mayor Adams. Potrivit edilului, pana in luna august cel putin, nicio vietate nu ramasese captiva in plasele primariei.
Initial, au fost instalate doua plase, cu titlul de experiment. Pana in august, acestea fusesera deja curatate de trei ori, fiind colectate in total 370 de kilograme de deseuri - de la nisip si frunze la ambalaje si butelii de apa.
Cum functioneaza? Odata ce plasa s-a umplut, angajatii primariei o descarca intr-un camion. Deseurile sunt apoi transportate catre o unitate de sortare si, dupa caz, transformate in compost, reciclate sau trimise la groapa de gunoi.
Costurile cu productia si instalarea "capcanelor" de gunoi s-au ridicat la 10.000 de dolari fiecare, insa orasul economiseste acum, datorita lor, cu forta de munca, deoarece nu mai trebuie sa angajeze oameni care sa curete rezervatia de gunoaie, bucata cu bucata.
Ca urmare a succesului experimentului, autoritatile din Kwinana au decis sa instaleze in perioada urmatoare alte trei sisteme pentru a proteja rezervatia.
Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, mai mult de opt tone de plastic ajung in fiecare an in ocean - imagineaza-ti un camion plin cu plastic descarcat in ocean in fiecare minut.