Miniaturi ce redau și cele mai fine detalii ale peisajului urban
Artistul australian Joshua Smith construieste si creeaza reprezentari in miniatura ale unor peisaje urbane contemporane. Ceea ce impresioneaza sunt detaliile fine pe care artistul reuseste sa le capteze, caci curentul in care acesta creeaza este hiperrealismul.
Denumit si “fotorealism”, curentul a inceput dupa anii ’50 si este definit de reproducerea cu maxima minutiozitate a unor detalii din realitate, iar lucrarile lui Smith adreseaza “aspectele neglijate ale mediului urban – de la murdarie, rugina si mucegai la chistoace de tigari si graffiti”, reproduse la scara 1:20.
Dupa o cariera in domeniul stencil art (un subtip al graffitiului) de 16 ani, dublata de experienta de 10 ani pe care o avea in modelism, artistul s-a reorientat acum trei ani catre o forma de arta care le combina pe amandoua. Smith se foloseste de Google Maps Street View sau de propriile experiente pentru a descoperi sursele de inspiratie. Peisajele urbane sunt apoi impartite in componente (strazi, ferestre, usi, tablouri electrice etc.) si apoi artistul decide care sunt materialele pe care le va folosi; de exemplu, carton ondulat pentru usile de garaj, MDF pentru structura cladirilor, carton de 1 mm grosime pentru tamplarie sau foi de plastic de 0.25 mm grosime pentru geamuri si ferestre. Pentru aspectul hyperrealist al peisajelor se recurge la vopsele spray, vopsele acrilice si creta colorata.
Cea mai recenta opera a sa reprezinta magazinul unui lacatus din Kaohsiung, Taiwan si a fost creata pentru o expozitie in cadrul festivalului “Streets of Taiwan” (adica “Strazile din Taiwan”). De remarcat fapul ca Joshua Smith nu a calatorit niciodata in Taiwan - reproducerea a fost realizata cu ajutorul Google Maps Street View si al catorva fotografii puse la dispozitie de galeria de arta care o expune. Rezultatul este cat se poate de veridic. Acesta nu este, insa, prima expunere internationala a artistului, lucrarile sale fiind expuse si in Londra, Paris, Berlin, New York, iar pe teritoriul Australian in Sydney si Melbourne.
Intrebat de site-ul Archdaily daca si-a dorit vreodata sa devina arhitect, Joshua Smith a recunoscut ca s-a gandit la aceasta varianta inainte de a se inscrie la facultate, doar ca traia sub impresia gresita ca arhitectii fac doar cladiri care nu trebuie sa cada (nedandu-si seama ca, de fapt, acesta este rolul inginerilor). Desi miniaturile sale sunt realizate in special pentru expozitii, artistul a marturisit ca isi doreste sa creeze modele pentru birourile de arhitectura.