Muzeul Stiintelor Naturii din Shanghai
Echipa de arhitecti Perkins&Will s-a inspirat din complexitatea formelor naturii pentru a genera volumele noului Muzeu al Stiintelor Naturii din Shanghai. Intinzandu-se pe o suprafata de 44 500mp cladirea se remarca prin designul cu forme deosebite ale fatadelor si un impresionant acoperis vegetal. In mare volumul se aseamana cu carapacea unui Nautilus de la care arhitectii au extins o serie de alte spatii necesare muzeului pentru prezentarea celor aproape 10 000 de obiecte colectionate de pe toate continentele. Proiectul finalizat de curand este pozitionat intr-o zona urbana centrala din Shanghai fiind accesibil si vizibil in peisajul orasului.
Acest muzeu a fost conceput ca o structura dinamica, care raspunde factorilor de influenta externi si se adapteaza conditiilor de mediu. Cele trei fatade vegetale ale cladirii reprezinta trei ipostaze ale naturii: peretele interior este expresia retelei celulare a plantelor si animalelor, peretele estic este acoperit de vita de vie reprezentand Pamantul iar peretele de nord, realizat din blocuri de piatra reproduce placile tectonice si canioanele sculptate de eroziuni. Abundenta plantelor permite un control asupra razelor solare directe ce ajung la interior, astfel ca atmosfera pe timpul verii este racoroasa atat in cladire cat si in imediata apropiere iar aerul este mai proaspat si mai curat fata de restul orasului.
Un ajutor in functionarea acestui micro-climat este adus si de bazinul cu apa pozitionat in curtea interioara, care incarca aerul de vapori si ajuta la racorirea intr-un mod natural a cladirii. Apa de ploaie este colectata de la nivelul acoperisului vegetal si impreuna cu apa reciclata din cladire este stocata in bazinul exterior. Temperatura interioara a muzeului este reglata cu ajutorul unui sistem geotermal, folosit atat la incalzirea spatiilor cat si la racirea lor.
Avand o suprafata de 20 de ori mai mare decat vechiul muzeu, cladirea poate acum gazdui pe langa spatiile de expunere, un cinematograf 4D, un atrium multi-functional, sali de conferinte si intalniri precum si o impresionanta gradina care abunda intr-o varietate de specii de plante.
Depasind granitele conventionale ale unui proiect de acest gen, echipa de arhitecti de la Perkins&Will reuseste sa se foloseasca de forta naturii pentru a obtine o cladire eficienta, durabila, menita sa serveasca drept exemplu pentru ce insemna arhitectura de calitate.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa