Noul Muzeu al Confluentelor arata ca o nava spatiala
Depasind cu succes diferitele provocari din timpul lucrarilor de constructie, structura din otel si sticla a noului Muzeu al Confluentelor proiectat de arhitectul Coop Himmelb(l)au a fost finalizata cu succes. Centrul de stiinte si muzeul de antropologie din Lyon, Franta si-a deschis portile la inceputul acestui an primindu-si vizitatorii intr-un foaier impresionant cu o rampa in spirala ce face legatura intre spatiile de expunere si salile de la etaj.
Intrarea in cladire este marcata printr-o structura coborata care face trimitere la zona de confluenta dintre cele doua rauri Rhone si Saone, pe care a fost construita cladirea. Spatiile de expunere au fost amenajate in „Nor”, un spatiu proiectat sa nu aiba elemente de sprijin. Cele doua sali de prezentare pot sa gazduiasca 372 respectiv 122 de spectatori, in timp ce atelierele pot fi inchiriate spre folosire de catre elevii scolilor din apropiere.
Cristalul” un element din sticla, pozitionat central actioneaza asemeni unui intrand generand un spatiu urban in care se strang vizitatorii de unde vor porni in explorarea muzeului.
„Norul” este asemeni unei nave spatiale imense reusind sa cuprinda la interior zece sali de expozitie, pe trei niveluri si un al patrulea destinat zonei administrative. Trei dintre spatiile de expunere sunt ocupate cu expozitii permanente, restul fiind dedicat evenimentelor temporare. Un spatiu interstitial, deschis, denumit „spatiul de legatura” traverseaza toate aceste sali si tese trasee intre diferitele expozitii.
Structura a fost infasurata in foi de otel-inox de 3mm grosime pe care au fost aplicate granule de sticla. Datorita acestui finisaj deosebit intreaga suprafata capata reflexii subtile in bataia razelor de soare, punand in valoare muzeul.