Primul muzeu din Bulgaria dedicat copiilor
Cei 3250mp destinati Muzeului copiilor si centrului de stiinte din Sofia, Bulgaria, urmeaza sa fie inaugurati. Cladirea a fost proiectata sa respecte normele de eficienta energetica si pentru aceasta a implementat o serie de strategii si tehnologii, precum panouri solare, energie geotermala, iluminat natural si sisteme de iluminat artificial cu LED, etc. Spatiile au fost concepute sa ofere copiilor posibilitatea de a se juca si invata in acelasi timp, sa experimenteze diferite echipamente electronice si roboti, sa lucreze cu lemnul sau sa invete sa foloseasca imprimantele 3D.
Proiectul a fost contractat in parte de Fundatia ABF (America for Bulgaria Foundation) din Sofia care doreste sa le ofere copiilor un spatiu unic, deosebit, in care sa poata invata despre stiinta intr-un mod foarte practic. Propunerea a fost realizata de biroul Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership care a colaborat cu echipa locala A&A Architects. In privinta programelor educationale echipele au beneficiat de consultanta specializata din parte designerului Paul Orselli astfel ca muzeul va avea sectiuni dedicate stiintei si tehnicii, ingineriei, artelor si matematicii menite sa ii incurajeze pe copii sa experimenteze si sa invete jucandu-se.
Pentru ca este un centru dedicat tehnologiei cladirea trebuia si ea sa fie pe masura, astfel ca proiectul a urmarit crearea unei constructii eficiente-energetic, cu costuri reduse de intretinere. S-au prevazut un sistem de incalzire – racire geotermal, panouri solare pe acoperisul aripii de sud pentru a profita la maxim de energia solara necesara asigurarii apei calde si incalzirii, un sistem de iluminat pe baza de LED-uri inclusiv in spatiile expozitionale. Peretii cortina cu vitraje triple precum si acoperisul vegetal de pe latura de nord asigura interioarelor un plus de izolatie, mentinand climatul interior la un nivel confortabil si usor de gestionat prin intermediul sistemului de incalizire/racire. Apa de ploaie este colectata si refolosita in instalatiile sanitare si pentru irigarea spatiului verde adiacent cladirii. In apropierea intrarii au fost amenajate spatii de parcare pentru masinile electrice si biciclete, incurajand astfel transportul ecologic la nivel urban.
Datorita dotarilor prevazute si al gradului ridicat de izolare termica si reciclare, proiectul are sanse sa obtina acreditarea LEED Gold.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa