O cafenea insufla aer proaspat intr-o comunitate din San Francisco
Echipa de arhitecti jones I haydu a realizat proiectul pentru amenajarea unei mici cafenele din centrul orasului San Francisco si cu aceasta ocazie au schimbat si improspatat aspectul fatadei cladiririi si al trotuarului din fata acesteia. Zona respectiva se afla de douazeci de ani intr-un stadiu de degradare lenta prierzand treptat din interes si din atractivitate. Cu ocazia acestui proiect arhitectii au reusit sa creeze o zona de interes, placuta, care castiga in popularitate.
Designul cafenelei este dominat de contraste, materiale nefinisate si o atmosfera industriala dar foarte confortabila pentru cei care vor sa-si petreaca timpul liber savurand o cafea sau stand de vorba cu prietenii.
Intentia arhitectilor a fost aceea de a crea un magazin-cafenea si in acelasi timp sa reimprospateze putin atmosfera in cartier. Cafeneaua se afla la parterul unui imobil amenajat ca parcare supraetajata. Dupa cutremurul din Loma Prieta peretele din beton aparent, amplasat intre spatiul garajului si trotuar a suferit o serie de stricaciuni, fapt pentru care locatia nu a mai fost inchiriata si odata cu trecerea timpului, intreaga zona a decazut si a ramas in paragina.
Prin proiectul lor, arhitectii au propus realizarea unui decupaj in acest perete fapt care a permis deschiderea spatiului interior spre oras. In acest fel zona cafenelei si a magazinului interactioneaza la nivel vizual cu trecatorii, invitandu-i inauntru. Betonul aparent existent precum si toate instalatiile au fost pastrate la vedere iar atmosfera „de depozit” a fost imblanzita cu ajutorul panourilor din lemn, al elementului cetral ce contine atat spatii de expunere a produselor, casa de marcat si barul la care se serveste cafeaua.
Fatada imobilului a fost placata cu sipci din lemn masiv ars combinate cu lemn natur, astfel ca textura acestora contrasteaza placut cu fasiile de metal si vitrajele cafenelei. La exterior trotuarul a fost refacut cu beton aparent si au fost amplasate o serie de bancute din lemn pe care oamenii pot sa isi savureze cafeaua si sa stea de vorba cu prietenii. Usa-fereastra este din panouri mobile, care in pozitie deschisa asigura legatura directa dintre exterior si interior.
Spatiul cafenelei este un loc generos, multi-functional, gandit sa poata fi folosit si pentru organizarea diferitor ateliere culinare sau intalniri tematice.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa