O casa a carei estetica se potriveste reliefului arid in care a fost construita
In apropierea Parcului National Capitol Reef din Utah echipa de la Imbue Design a realizat o locuinta simpla dar potrivita climei zonei, folosind materiale si mana de lucru locala. Estetica noii constructii a fost gandita sa fie in ton cu aspectul arid si prafuit, in care predomina tonurile pamantii si aspectul rugos al pamantului uscat iar pentru aceasta arhitectii s-au gandit sa combine placaje din metal Corten, beton aparent, lemn nefinisat si ochiuri de sticla in nuante de verde.
Arhitectura minimalista canalizeaza atentia privitorului spre peisajul inconjurator, considerand constructia o alta formatiune stancoasa intr-un relief accidentat.
Casa Capitol Reef este compusa din trei structuri independente: locuinta propriu-zisa, o casa de oaspeti si un mic garaj/atelier. Construita cu un buget limitat, casa pune accentul pe jocul de volume, materiale si pe capacitatea lor de a asigura integrarea noii structuri in mediul inconjurator. Formele volumelor si orientarea acestora profita la maxim de lumina naturala si de peisajul spectaculos, protejand in acelasi timp interioarele de soarele arzator si de vant.
Fasiile din tabla Corten asigura o anvelopanta unitara ce porneste de pe acoperis si coboara pe fatade pana la nivelul soclului. Odata cu oxidarea metalului, volumele ascutite ale casei vor ajunge ca privite din departare sa se piarda in paleta cromatica a peisajului.
Pentru interior beneficiarii au dorit sa aiba parte de spatii bine-proportionate, intime, cu multe nise si locuri confortabile in care sa se poata relaxa. Camerele sunt simple dar datorita acoperisurilor inclinate, acestea beneficiaza de un plus de amplitudine. Ferestrele generoase orientate spre anumite puncte de interes le ofera peisaje spectaculoase cu natura inconjuratoare. Tonurile calde, in nuante pamantii se regasesc la interior prin intermediul elementelor de mobilier si al obiectelor decorative.
Mai multe informatii gasiti la www.contemporist.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa