O casă eficientă energetic ridicată pe ruinele unei construcții din piatră
A fost proiectata de arhitectii de la biroul Laura Álvarez Architecture, cu sediul in Amsterdam, astfel incat sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator, fiind prevazuta, in acest scop, cu o pompa de caldura cu un sistem de incalzire care foloseste temperaturi scazute, precum si cu o izolatie de inalta calitate pentru maximizarea eficientei energetice. Pompa de caldura este conectata la retea, un aspect obligatoriu stipulat in legislatia spaniola, explica arhitectii, si produce 5kw de energie pentru fiecare kilowatt pe care il ia din retea.
Potrivit arhitectilor, casa este o interpretare in nota contemporana a cabaña pasiega, o constructie de tip hambar care poate fi intalnita in Muntii Cantabrici din nordul Spaniei, noteaza Dezeen.
Zidurile masive din piatra sunt "sparte" de spatii vitrate generoase pentru ca proprietarii sa se bucure in voie de priveliste. Geamurile sunt realizate din sticla de inalta performanta, astfel incat caldura sa fie pastrata la interior pe perioada iernii, in timp ce obloanelele mari din lemn montate pe exterior protejeaza de soarele puternic din timpul verii.
Interiorul este luminos si minimalist, dominat de sarpanta din lemn expusa vederii si mobilat clasic, fiind predominant lemnul de castan. In mijlocul casei stau bucataria, livingul si zona de luat masa, intr-o amenajare de tip open-plan, flancata de ferestre mari.
Baile, dormitoarele si zonele de serviciu au fost "impinse" spre cele doua capete ale constructiei. Dormitoarele au usi vitrate care se deschid complet spre exterior, iar deasupra bailor au fost amenajate mezanine cu ferestre, la care se ajunge cu ajutorul unor scari din lemn.
Foto: David Montero via ArchDaily