O casă îngropată parțial în versantul dealului
Ingroparea volumului a fost o solutie pentru a asigura o integrare vizuala optima in cadrul natural. Arhitectul a preferat un joc, o alternare a spatiului construit cu zone pastrate ale terenului astfel incat casa nu pare ca neaga relieful.
O mare parte din materialele folosite la construirea casei sunt de provenienta locala. Piatra extrasa pe parcursul lucrarilor de excavare a fost refolosita in timp ce peretii din beton aparent pastreaza modelul cofrajelor din lemn folosite la turnare. Acestea, impreuna cu lemnul masiv ce se regaseste in placari si pardoseli, creeaza o ambianta rustica care estompeaza contrastul culoare-textura cu natura inconjuratoare, fara a renunta la designul „modern”.
Ingroparea partiala a casei in versantul dealului are de-aface nu numai cu partea estetica a proiectului, dar si cu durabilitatea acestuia. Acoperisul verde permite o izolare mai buna din punctul de vedere al caldurii directe provenite de la soare. Partea din spate este in contact direct cu pamantul creandu-se un efect de racire naturala a spatiilor prin ceea ce se cheama „inertie termica”. Avand in vedere suprafata si cerintele functionale, vital pentru o buna si eficienta functionare a casei a fost implementarea unui sistem de management integrat care sa controleze: iluminatul, tot ce tine de componentele de mediu interior (sunet, temperatura etc.) si securitate (valvele electro-mecanice, camerele video, sistemul de alarma etc.) de oriunde din locuinta si din afara ei.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa