O casă pasivă închisă într-o anvelopantă din șiță și sticlă
Echipa MacKay-Lyons Sweetapple Architects a proiectat casa Martin-Lancaster, o locuinta frumoasa prin simplitatea ei, infasurata in sita din lemn de cedru si cu vitraje generoase care deschid interioarele spre peisajul spectaculos al coastei Nova Scotia. Constructia cu o suprafata de 280 de metri patrati a fost realizata prin folosirea materialelor locale si a unor tehnici care asigura o buna comportare in timp a finisajelor avand in vedere climatul local si diferentele semnificative de temperatura.
Orientandu-si interioarele spre coasta Atlanticului, casa Martin-Lancaster se remarca printr-o insiruire de zone functionale care se indreapta ca intr-o procesiune, spre mare. Curtea a fost impartita in patru zone: un garaj/camera de oaspeti, un pavilion in apropierea coastei, o zona de bar orientata spre nord si o curte de primire intre pavilion si bar. Parcursul ce trebuie urmat trece de volumul garajului, coborand in curtea protejata, se trece de banca si se ajunge in foaier, de aici prin pavilionul cu inaltime dubla de nivel, destinat zonei de zi direct pe terasa dinspre mare.
Incalzita cu ajutorul energiei geotermale, casa beneficiaza de un sistem prin pardoseala care asigura o distributie uniforma a caldurii in toata casa. In plus, casa a fost orientata cu latura lunga spre sud pentru a beneficia din plin de lumina si de caldura soarelui. Vitraje de mari dimensiuni invaluie zona de zi estompand limita dintre spatiul interior si cel exterior.
Iti propunem mai departe un alt exemplu de casa pasiva, de aceasta data un proiect din Belgia realizat de firma de proiectare de arhitectura si design urban HUB. Imprumutand numele beneficiarului, casa Skatchkoff a fost construita pe o structura prefabricata din lemn si se remarca printr-un acoperis in zig-zag ce aminteste de zimtii unui fierastrau si face trimitere la industria textila locala. Unghiul si orientarea pantelor acoperisului au fost astfel alese incat sa contribuie la captarea luminii naturale in conditii optime si la incalzirea eficienta a casei: O casa pasiva foloseste energia soarelui ce strabate prin acoperisul in zig-zag
Mai multe informatii gasiti la www.archdaily.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa