Din grija pentru istoria locului, pentru constructiile vechi si, nu in ultimul rand, pentru bugetele personale, vedem in ultimii ani tot mai multe proiecte de renovare, reabilitare si reconversie, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.
Un astfel de exemplu este si proiectul realizat de echipa spaniola Dom Arquitectura in satucul La Cersanya din nordul Spaniei. Aici, arhitectii au preluat o ferma tipica regiunii, aflata in stare avansata de degradare, si au renovat-o si transformat-o intr-o locuinta moderna, dotata cu toate cele necesare unui trai confortabil.
Constructiile care compuneau complexul erau o mica locuinta, un hambar si o magazie. Toate aceste spatii au fost regandite si reorganizate pentru a compune noua locuinta si o serie de pavilioane destinate oaspetilor. Din punctul de vedere al designului, arhitectii au dorit sa creeze o ambianta moderna, chiar luxoasa, prin natura finisajelor si a mobilierului care sa se potriveasca cu farmecul bucolic al peisajului inconjurator.
Pentru a profita de perspectivele spectaculoase ale imprejurimilor, arhitectii au decis sa uneasca structurile existente prin extinderea diferitelor volume care functionau ca articulatii intre elementele principale ale compozitiei. Fatadele si acoperisurile au fost refacute astfel incat sa se pastreze din aspectul original in timp ce interioarele au fost recompartimentate pentru a se potrivi cu nevoile noilor proprietari. Vechiul hambar a devenit astfel un coridor deshis in care se pune in valoare structura aparenta a acoperisului inclinat.
Peretii din piatra si elementele din lemn masiv, precum si detaliile realizate din fier forjat sunt legatura vizuala cu istoricul si traditia acestor locuri. Avand parte de spatii atat de ample, arhitectii au reusit sa contureze o locuinta cu atmosfera variata, dar in acelasi timp cu un accent predominant pe design, menit sa aduca un strop de contemporaneitate in acest sat traditional spaniol.
Nu de mult, v-am aratat un alt proiect de renovare a unei vechi cladiri, de data aceasta dintr-un cartier marginas al orasului Sydney, prin care arhitecții au oferit comunitatii o constructie cu un design aparte, obtinut prin combinarea inteligenta a caramizii si lemnului de cedru. Va invitam sa-l redescoperiti pe larg in continuare: O clădire veche capătă un aer contemporan cu ajutorul lemnului de cedru și al cărămizii
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa