Biroul canadian de arhitectura Naturehumaine a fost contractat sa transforme un duplex intr-o locuinta adaptata pentru o familie cu patru membri din Montreal.
Acestia au reusit sa obtina o solutie fezabila si in acelasi timp organizarea interioara a functiunilor isi pastreaza cursivitatea, obtinandu-se camere luminoase si spatioase. In timpul lucrarilor de renovare, arhitectii au ales sa puna in valoare elemente ale structurii din lemn a casei, precum si o serie de materiale contemporane care sa ofere locuintei un aspect modern, inviorand intreaga strada.
O necesitate pentru noua casa era gasirea unei solutii pentru luminarea zonei centrale. Arhitectii au optat pentru realizarea in acoperis a unui luminator, iar planseul dintre parter si etaj a fost local executat cu panouri din sticla laminata. Aceasta solutie permite obtinerea unei conexiuni vizuale intre cele doua niveluri, creand in acelasi timp senzatia unui spatiu mai generos.
Dorind sa puna in valoare istoria casei, arhitectii au optat pentru expunerea catorva elemente structurale din lemn pe care le-au integrat in cadrul unui panotaj din lemn masiv pe care ajunge sa se profileze scara de acces la etaj. Mai mult, la etaj, in dreptul luminatorului o serie de grinzi din lemn creeaza un ritm ce imparte suprafata vitrata. „Atunci cand aceasta cladire a fost construita, peretii structurali erau realizati din piese din lemn masiv care se prindeau unele de altele, asemanator unei cabane din busteni, dar cu fatele plane”, declara arhitectul Stephane Rasselet. „Am dorit sa expunem acesti pereti asa cum ati face cu un perete din caramida”.
Interiorul casei a fost complet refacut asfel incat sa se potriveasca cu cerintele si nevoile unei case unifamiliale. Accesul in casa se deschide direct in living, dupa care urmeaza bucataria cu locul de luat masa, iar spre spate a fost creata o noua camera comuna care se deschide spre curte. La etaj au fost amenajate doua dormitoare care dau spre strada si noul dormitor matrimonial a fost adaugat pe partea dinspre curte.
Pentru a particulariza putin exteriorul casei, fatada posterioara a fost refacuta si finisata in panouri colorate, obtinandu-se un joc interesant de suprafete galbene si verzi. Local, aceste culori patrund si la interior, oferind o scanteie in spatiile in care predomina fundalul alb.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa