Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
| |
O veche brutărie a fost renovată pentru a găzdui un spațiu de locuit spectaculos
Brutaria Golden Crust isi continua existenta sub o noua infatisare, cel putin la nivel interior, dupa ce a fost renovata si transformata intr-o locuinta confortabila.
Amplasata in Armadale, Melbourne - Australia, noua casa este opera lui Jackson Clements Burrows, care s-a straduit sa amenajeze aceasta fosta brutarie si sa o transforme intr-un camin primitor pastrand in acelasi timp farmecul vechii constructii din caramida.
Desi cladirea nu se afla sub protectia vreunei reglementari locale ce ar fi inclus-o in lista de monumente, iar starea in care se afla nu era incurajatoare, noii proprietari nu au luat in calcul varianta demolarii acesteia. Au fost interesati de potentialul acelui spatiu, mai ales ca familia era destul de numeroasa: patru copii adolescenti, doi copii mici si bunicii care faceau vizite prelungite pentru ca locuiesc peste ocean.
Intelegerea dintre arhitect si clienti a fost aceea de a incerca o abordare bazata pe echilibru intre vechi si nou, intre existent si propus. Tema de proiectare avea la baza patru cerinte referitoare la distributia spatiilor: parintii doreau un dormitor matrimonial la etaj, iar la parter o zona de birou separata de zona de zi, pentru familie o zona comuna in care sa se poata gati, servi masa si sa se stea la discutii, pentru copii mici sa se amenajeze camerele in cladirea principala in apropierea dormitorului matrimonial, iar pentru adolescenti sa li se ofere cladirea ce gazduia in trecut grajdurile, separata si care sa includa pe langa dormitoarele si anexele lor inca un dormitor de oaspeti.
Mare parte din anvelopanta de caramida a constructiei a fost renovata si pastrata, inclusiv panoul cu sigla vopsita a vechii brutarii. Cu toate acestea, la interior, camerele au fost regandite din punctul de vedere al spatiilor asfel incat sa se obtina deschideri ample, in care peretii albi si mobilierul minimalist sa creeze senzatia unei locuinte moderne, potrivita cu nevoile familiei. S-a urmarit un echilibru astfel ca paleta de materiale folosita ce cuprinde lemn, metal, piatra si sticla sa permita definirea unui design potrivit cu elementele constructive existente. Aproape toate vitrajele de mari dimensiuni se deschid in intregime, permitand astfel o legatura directa cu terasele exterioare si gradina.
Pentru a realiza o legatura intre cele doua imobile, arhitectul a propus crearea unei pasarele pe structura metalica inchisa cu ajutorul unor sipci din lemn masiv montate vertical.
Aceasta solutie permite ventilarea si iluminarea naturala a pasarelei, dar in acelasi timp ofera protectie naturala casei impotriva soarelui din est si vest. Pasarela este un element gandit sa asigure unitatea familiei, dar in acelasi timp evidentiaza independenta de care au nevoie tinerii. Spatiul creat, datorita pozitionarii, poate fi folosit cu succes ca zona de relaxare cu prietenii beneficiind de vederi panoramice ale zonei.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
| |