Orga mării sau cum creează valurile și vântul muzică pe țărmul Mării Adriatice
La prima vedere, ai putea crede ca este o simpla, dar eleganta, scara din marmura alba care coboara in mare. Sub ea insa se afla 35 de tuburi din polietilena, cate cinci in fiecare treapta. Valurile si vantul patrund in aceste tevi, iar notele sunt emise prin orificiile din treptele superioare, instrumentul supradimensionat cantand astfel la nesfarsit muzica naturii.
Construita de arhitectul croat Nikola Bašić, orga are o lungime de 70 de metri si a fost prezentata publicului pe 15 aprilie 2005. In 2006 a obtinut Premiul European pentru Spatiu Public Urban, monumentul fiind selectat dintre sute de proiecte din zeci de tari.
In proiect au fost implicati si profesorul Ivica Stamać, care a acordat instrumentul, si Vladimir Andročec, expert in sisteme hidraulice.
Tot Bašić este autorul unei alte instalatii de arta remarcabile din Zadar, "Salutul soarelui", care a fost realizata la scurt timp dupa orga. Structura in forma unui cerc cu diametrul de 22 de metri este alcatuita din sute de panouri din sticla, sub care sunt instalate celule fotovoltaice, care produc energia necesara pentru activarea unui colorat joc de lumini. La fel cum "Orga marii" nu functioneaza fara mare, "Salutul soarelui" nu exista fara soare.
Morske Orgulje nu este singura creatie de acest fel. In zona golfului San Francisco exista “Orga valurilor” (Wave Organ), o sculptura alcatuita din 25 de tuburi amplasate la diferite niveluri, in timp ce in orasul Blackpool din Anglia intalnim High Tide Organ, formata din 18 tuburi de aceasta data, ambele gandite sa functioneze ca instrumente muzicale activate de jocul mareic.
Foto: Pixabay / IvanVuksa
Foto: Flickr / Ben Snooks / CC BY-SA 2.0