Parasolare din beton protejeaza anvelopanta din sticla a aeroportului din Ghana
Daca vi se intampla sa asociati betonul cu arhitectura masiva ei bine aruncati o privire la aceasta cladire ce gaduieste noul terminal al aeroportului din Accra, Ghana. Arhitectul italian Mario Cucinella, in colaborare cu Deweger Gruter Brown & Partners, a proiectat aceasta cladire folosind betonul intr-un mod surprinzator de eficient.
Crearea unor parasolare din beton armat a permis cladirii sa beneficieze din plin de lumina naturala fara a fi afectata de razele puternice ale soarelui de dupa-amiaza. Proiectul a primit deja premiul de 4 stele oferit de Consiliul pentru Cladiri Verzi din Africa de Sud pentru ca imobilul este primul complex comercial durabil din Ghana.
Oane Airport Square este o cladire impresionanta care se remarca prin structura unica ce compune fatada: o serie de parasolare oblice realizate din beton. Estetica volumetrica a fost influentata de motivele traditionale Africane, prezente pe diverse textile, si aspectul scoartei de palmier. In vreme ce designul tine cont de traditiile locale, acesta a fost gandit in egala masura sa asigure un grad ridicat de eficienta energetica si confort interior.
Anvelopanta cladirii este o combinatie de placi iesite in consola si acele elemente oblice din beton, in spatele carora se afla suprafete integral vitrate. Cei 17000 mp ai cladirii sunt distribuiti pe noua niveluri iar interioarele beneficiaza din plin de lumina naturala ce patrunde prin geamurile de mari dimensiuni. Pericolul in cazul acestor anvelopante din sticla este supra-incalzirea spatiilor interioare in situatia iluminarii directe, dar la noul terminal acest lucru nu se intampla tocmai datorita consolelor si al parasolarelor. Pe langa rolul de protectie, parasolarele oblice au si rol structural in sustinerea volumului.
Interesant este faptul ca arhitectul nu a urmarit sa realizeze doar o cladire cu o estetica deosebita ci si un exemplu de arhitectura durabila, dar mai ales o cladire care sa joace un rol in peisajul urban al orasului. Pentru aceasta, volumetria a fost astfel gandita incat sa defineasca o piata la nivelul parterului pe care locuitorii sa poata folosi atat ziua cat si noaptea pentru diferite activitati sau evenimente. La parter au fost amenajate spatii comerciale, restaurante si cafenele care se deschid spre piata, animand viata comunitatii din apropiere.