Parcul Feroviarilor, sub lupa arhitecților și a opiniei publice, la o masă rotundă
Se apropie inceputul ”saptamanii excelentei in arhitectura”, adica a Bienalei de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017, editia a treia, care va avea loc in perioada 7-15 octombrie, la Cluj-Napoca. Prin urmare va invit la conferinta de presa organizata joi, 5 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania- Filiala Transilvania, de pe Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10.
Reprezentantii organizatorilor #BATRA2017 va vor da detalii despre toate evenimentele desfasurate sub umbrela Bienalei. Printre acestea, masa rotunda cu tema ”Strategii de interventie in spatiul public- PARCUL FEROVIARILOR”, care va avea loc marti, 10 octombrie, de la ora 17.00, in curtea Muzelui de Arta.
Un alt punct de interes pentru presa va fi vernisajul expozitiei-concurs care va deschide practic Bienala, sambata, 7 octombrie, de la ora 17.00, in Piata Unirii (latura vestica).
Castigatorii Bienalei vor fi desemnati de catre Juriul BATRA2017, format din sase specialisti internationali de renume din Romania, Italia, Portugalia si Bulgaria. Cateva date despre ei, mai jos (+ poze atasate in e-mail):
Georgeta Gabrea
Este absolventa al Institutului de Arhitectura ”Ion Mincu” Bucuresti, promotia 1978 si absolventa a cursurilor de la Centro Internationale di Studi di Architettura Andrea Palladio Vicenza –Italia, 1974.
Este presedinte fondator al Uniunii Femeilor Arhitect din Romania din anul 2000 si organizator al celui de-al XV-lea Congres International de Arhitectura al Uniunii Internationale a Femeilor Arhitect, Bucuresti- 2007- sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei. Din 2014 este managing partner la SC Capitel Avangarde SRL.
Este arhitect, mereu interesata de perceptia asupra profesiei si de explorarea de noi forme de a invata si de a profesa arhitectura.
Absolventa a Facultatii de Arhitectura Timisoara din 2010, vicepresedinte OAR Timis din 2014, asistent universitar si doctorand in cadrul Facultatii de Arhitectura si Urbanism din Timisoara din 2014, membru si formator in cadrul Asociatiei De-a Arhitectura, coordonator al editiilor 2014 si 2015 a Anualei timisorene de Arhitectura, si a editiei 2016 a Bienalei Timisorene de Arhitectura – BETA, Oana este membru fondator al platformelor FOR, Upgrade My City, Undelocuiesc.eu si Delta.
Este presedintele Ordinului Arhitectilor Filiala Nord-Est si specialist atestat pentru monumente istorice.
Proiectele realizate de Constantin Gorcea manifesta o constanta preocupare şi viziune culturala asupra arhitecturii. Cu o activitate divizata permanent intre proiectarea propriu-zisa şi activitatea in organizaţiile şi comisiile profesionale, a contribuit substanţial la promovarea unor proiecte culturale, cum ar fi proiectul complex Centrul de Arhitectura, Cultura Urbana şi Peisaj – Uzina de apa – Suceava, lucrare distinsa la BNA - 2014 cu premiul secţiunii pentru arhitectura patrimoniului cultural.
Este presedintele Camerei Arhitectilor din Bulgaria, a absolvit studiile masterale in arhitectura la Universitatea Columbia din New York (2006) şi Universitatea de Arhitectura din Sofia (1995). A lucrat la mai multe firme mari de arhitectura incluzand “Perkins + Will Architects” şi este arhitect licenţiat in statul New York şi in Bulgaria.
In 2004 a fondat Studio Bignatov in New York. Compania este o firma de arhitectura interdisciplinara cu sedii in New York, SUA şi in Varna, Bulgaria. Lucrarile lor urmaresc sa aduca o contribuţie de durata contextului urban şi natural prin a provoca şi prin a incanta.
Studioul este interesat de arhitectura contemporana verde şi lucrari artistice experimentale, şi este aclamat internaţional pentru conştientizare privind importanţa mediului.
A fost vice-presedintele bordului national al Camerei Arhitectilor din Portugalia (OA) in perioada 2014-2016, a fost membru al bordului executiv al aceluiasi ordin (2011/2013), iar din 2012 este reprezentant al Consiliului Arhitectilor din Europa in calitate de coordonator pentru zona tematica III pe Arhitectura Responsabila. A fost membru fondator la Consiliul National pentru Mediu si Dezvoltare. Si-a deschis propriul birou in Lisabona in 1993 in parteneriat cu Nuno Vidigal , cu lucrari in Lisabona, Cascais, Évora, Sesimbra, Cartaxo, Insula Madeira si Macao (ca designer la biroul MV).
Francesco Fresa
A absolvit Facultatea de Arhitectura de la Universitatea din Roma in 1990. In timpul facultaţii a facut practica la biroul de arhitectura Gwathmey Siegel din New York. In 1986 s-a mutat la Berlin, unde a lucrat pana in 1991. Din 1991 pana in 1996 a colaborat cu Gregotti Associati din Milano, pentru care a coordonat proiectele şi şantierele din Germania, şi de managementul relaţiilor cu clienţii şi guvernul german, in special in Berlin, Hamburg şi Leipzig.
A lucrat ca şi critic de arhitectura pentru revistele Casabella şi Bauwelt. In 1996 a fondat, impreuna cu Germán Fuenmayor, Gino Garbellini şi Monica Tricario, Piuarch studio, cu sediul in Milano.
Premiile Bienalei vor fi decernate in cadrul Galei Premiilor BATRA, un eveniment de inalta tinuta, care se va desfasura sambata, 14 octombrie, de la ora 18.00, in curtea Muzeului de Arta Cluj-Napoca.
Background info
Bienala de Arhitectura Transilvania este conceputa ca un sir de evenimente menite sa aduca arhitectura in atentia opiniei publice, sa promoveze excelenta in arhitectura si, nu in ultimul rand, sa formeze publicul in spiritul valorilor arhitecturii.
Bienala de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017 e organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania- OART, in parteneriat cu: Primaria Cluj-Napoca, Ferro Group, Banca Transilvania, Kamen Office&Home Design, Maer Charme, Schreder. Co-organizatori sunt: OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest si OAR Alba.
Parteneri media: Amenajari Interioare.EU, Arena Constructiilor, Revista Arhitectura, Arhispec, Revista Atelierul, Case si Gradini, IBC Focus, Igloo, InstalNews.ro, Modernism, SpatiulConstruit.ro, Zeppelin, Ciulea.ro, Cluj.com, Clujescu, Clujul de Buzunar, Cluj Insider, Cluj Manifest, Cluj Today, Cotidian Transilvan, ClujU, Bistrita News, Dispersie, eClujeanul, I Like Cluj, I Love Cluj, NapocaFM, Presa Locala, Radio Cluj, Stiri si Reportaje Alba, Transilvania Reporter, Transylvania Today, TVR, Ziarul Clujean, Wow Magazine.
Informatii suplimentare gasiti pe pagina de FB a evenimentului si pe site.