Pavelele - un produs natural
Betonul este unul dintre cele mai folosite materiale de constructii inca din antichitate, fiind util in constructia drumurilor, podurilor, viaductelor si a constructiilor civile.
Alcatuit din ciment, apa si agregate, amestecate cu var sau cenusa vulcanica (din zona Pozzola de la poalele vulcanului Vezuviu), betonul folosit in antichitate era un material in intregime natural, toate componentele sale fiind exploatate in stare nativa.
Cu fiecare secol, insa, s-au adaugat noi idei in ceea ce priveste folosirea betonului, datorita largirii orizontului de cunoastere a comportarii materialelor si structurilor. In urma experientei acumulate in timp, in ceea ce priveste compozitia si modul de turnare a betonului, s-au realizat utilaje speciale - vibroprese - care prin vibropresarea betonului in matrite speciale, duc la obtinerea unor prefabricate cu caracteristici fizice mult imbunatatite fata de betonul turnat manual.
Pavelele si bordurile vibropresate Elis Pavaje
Sunt realizate din beton clasa C 25/30 (pavele) si C30/37(borduri), avand in compozitie:
- ciment II A-S42.5 R
- agregate Ø max 16 mm
- aditiv plastifiant, aditiv anti-eflorescenta
- apa
Sunt alcatuite din doua straturi de beton:
- stratul de baza realizat cu agregate cu Ø max. 16 mm
- stratul de finisare realizat cu nisip cuartos, pentru o mai buna rezistenta atat la uzura, cat si la alunecare
In producerea pavelelor si bordurilor se folosesc materii prime naturale, fapt ce determina variatii de culoare care nu pot fi evitate. Pentru realizarea culorilor se folosesc oxizi sub forma de praf sau solutie. Colorantii se adauga in betonul din stratul de finisare.
Printre avantajele folosirii pavelelor vibropresate amintim:
- rezistenta foarte buna la uzura
- rezistenta la gelivitate
- aspect estetic deosebit
- posbilitatea refacerii sau desfacerii pavajului ca urmare a montajului pe strat de nisip
- stabilitate foarte buna
- permite aerisirea solului
- nu apar crapaturi