Pentru arh. Ioana Moangă motivaţia este materialitatea a ceea ce face: să poți să gândești un lucru, iar apoi să îl vezi înfăptuit
Arhitecta Ioana Moangă, Senior Partner în cadrul biroului de arhitectură Cumulus, povestește pentru Spaţiul Construit că a ajuns să dea la arhitectură drintr-o întâmplare fericită.
Era pe cale să plece din oraș, dar pentru că rezolva cu ușurință problemele de matematică prin desen, profesorul ei a întrebat-o de ce nu dă la Arhitectură. Întrebarea de atunci i-a stârnit curiozitatea, iar răspunsurile găsite în parcursul educațional au adus peste ani aici unde este acum. Gândindu-se, Ioana, își aduce aminte că desena de mică pe orice suport de desen și avea îndemânare manual și creativitate.
Pentru Ioana viața de studentă la arhitectură a fost una intensă, atât prin acumularea de informații, cât și prin experiențele diverse pe care le-a trăit. Între anii 1992-1998, a simțit în Institutul de Arhitectură Ion Mincu egalitatea de șanse, fară diferențe de gen.
La începutul carierei, Ioana Moangă s-a întâlnit cu mentalități care scoteau în evidență cum pot fi folosite hărnicia și dedicarea femeilor architect. Își aduce aminte că a fost „prinsă” câțiva ani în contexte nu neapărat favorabile. Astăzi, însă, experiența acumulată îi permite să lucreze eficient și în acest fel are ca scop să echilibreze raportul între muncă și viața personală.
De-a lungul anilor Ioana a avut experiențe diverse în modul în care a fost tratată în comparație cu colegii bărbați. Nu de puține ori s-a întâmplat la începutul carierei ca Ioana să observe surpriza interlocutorului că punctul ei de vedere este de interes, atunci când însoțea colegii sau angajatorii la o întâlnire ca parte secundară a echipei. Este interesant cum după un astfel de moment și atitudinea corporală a interlocutorului se schimbă. Ioana spune că uneori simte în mod fizic cum că a fost acceptată ca parte a discuției.
Întrebată dacă ar relua parcursul profesional și acum, a răspuns categoric “DA!”. Arhitectura este un domeniu care o face să se simtă bine. Este necesar să ai răbdare pentru că niciodată lucrurile nu stau la fel într-un proiect, iar ca să le vezi puse în opera trebuie să ai răbdare să le duci la bun sfârșit. În munca de arhitect o motivează materialitatea a ceea ce face: „să poți să gândești un lucru, iar apoi să îl vezi înfăptuit”. În plus, Ioanei îi place să lucreze cu oamenii.
Sărbătorită în fiecare an pe 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii este un prilej de celebrare a realizărilor femeilor în sfere ale activităţii umane care le-au fost până nu demult nişte cetăţi închise – dar este şi o reafirmare a continuării luptei pentru egalitate. Cu această ocazie, Spaţiul Construit lansează o ediţie dedicată femeilor din arhitectura românească pentru a le cunoaşte poveştile şi a le recunoaşte meritele.