Performanța energetică a clădirilor: Conferinţa naţională AAECR, 19 noiembrie 2021
Cât de repede ne putem alinia la ritmul solicitat de CE în domeniul PEC până în 2030/2050?
În perioada 2020-2021, Comisia Europeană a accelerat la un ritm fără precedent elaborarea de documente strategice pentru intensificarea acțiunilor care vizează creșterea performanței energetice a clădirilor: Pactul Verde, Valul de renovare, Fit-to-55 vor trebui transpuse curând in legislația românească. O formă revizuită a Directivei Europene pentru Performanța Energetică a Clădirilor este programată pentru decembrie 2021, la numai 3 ani de la precedenta.
În paralel cu noile cerințe, societatea românească are încă mult de recuperat în transpunerea cerințelor anterioare, între care o metodologie de certificare energetică actualizată, implementarea Strategiei Naționale de Renovare pe Termen Lung și aplicarea in teritoriu a legii 372/2005 revizuită în 2020. Mai mult ca niciodată, auditorii energetici pentru clădiri au responsabilitatea educării beneficiarilor de certificate, studii sau audituri energetice pe care sunt datori să le elaboreze cu profesionalism.
Comisia Europeană își propune creșterea calității certificatelor energetice prin includerea de indicatori suplimentari care să mărească nivelul de transparență și totodată nivelul de încredere al populației și instituțiilor în necesitatea și calitatea informațiilor conținute. Punând în prim plan calitatea vieții, suntem toți responsabili pentru toate efectele care îi pot altera sustenabilitatea din partea mediului construit, nou sau existent.
Vă invităm să fiți alături de noi la un dialog constructiv. Conferinţa se desfașoară online pe platforma Zoom (sau similară) - 19 noiembrie 2021, 10.00-16.00
Subiectele propuse sunt următoarele:
- Cadrul legislativ european recent privind PEC și responsabilitățile factorilor implicați.
- Eficiența programelor de finanțare a renovării clădirilor în România și șansa PNRR
- Tehnologii durabile pentru construirea de clădiri noi/existente de tip nZEB.
- Sisteme inteligente în dotarea clădirilor. Repartitoarele de costuri-o soluție inteligentă?
- Studii de caz ce corespund modelelor nZEB definite în legislația europeană și națională.
- Protecția la radon în clădirile noi sau renovate.
- Proiecte europene care pregătesc piața de eficiență energetică în viitorul apropiat.
Pentru inscriere trimiteti o solicitare pe mail la adresa director@aaec.ro cu urmatoarele informatii: Numele si Prenumele, telefon, adresa de mail.
Participarea la aceasta conferinta este gratuita.
Mai multe detalii aici.