Standardul nZEB. Casa cu consum de energie aproape zero
Această directivă prevedea că, până la sfârșitul anului 2020, toate clădirile noi realizate vor fi clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero. Din 2010 și până la finalul anului 2020, statele membre UE, printre care și Romania, au avut ca temă elaborarea unor planuri naționale pentru creșterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Clădirea nZEB - România
În iulie 2014, MDRAP a trimis la CE valorile care definesc nZEB pentru Romania. Acestea sunt următoarele:
- pentru clădiri publice și de birouri, valoarea maximă admisă nZEB est de 57 kWh/(m2/an)
- pentru blocuri de locuințe, valoarea maximă admisă nZEB est de 100 kWh/(m2/an)
- pentru clădiri de locuit unifamiliale (case), valoarea maximă admisă nZEB est de 111 kWh/(m2/an)
Cum vei construi o casă nZEB?
Pentru a construi o casă sau o clădire eligibilă nZEB, va fi nevoie de o mai mare atenție încă din faza de proiectare. Pentru un arhitect pasionat și cu apreciere asupra mediului și a resurselor, dar și a calității actului de proiectare si execuție, aceste schimbari nu vor avea un impact major de adaptare. Acolo unde proiectele au fost făcute pe repede înainte, sau fără un interes detaliat față de obiectul rezultat în urma proiectului, vor fi necesare aplicarea unor principii sănătoase încă din faza de proiect.
Principiile proiectării nZEB sunt:
- reducerea necesarului de energie până la nivelul maxim posibil, eficient financiar.
- utilizarea surselor de energie regenerabilă până la nivelul maxim posibil, eficient financiar.
- utilizarea eficientă a surselor de energie fosilă.
Soluții pentru case cu consum aproape zero de energie
În raportul MDRAP elaborat pentru definirea clădirii nZEB pentru România, valorile necesarurilor de energie recomandate sunt următoarele:
- pentru încălzire - 11,42 kWh/(m2/an)
- pentru frig – 0 kWh/(m2/an)
- pentru producerea de apă caldă menajeră – 61,21 kWh/(m2/an)
- pentru iluminat – 28,36 kWh/(m2/an)
- pentru ventilarea mecanică – 4,56 kWh/(m2/an)
Cum trebuie realizat un proiect ce respectă standardul nZEB?
Proiectarea şi realizarea unor clădiri cu aproape zero consum de energie trebuie să ţină seama de următoarele realităţi ale mediului construit din România:
• Clădirea cu consum de energie aproape de zero este caracterizată de consum redus de energie provenită din surse fosile şi utilizează surse regenerabile de energie (nefosile), într-o proporţie stabilită prin procedura de definire a cerinţelor minime, în conformitate cu prevederile Art. 4 şi Art. 5 ale Directivei 2010/31/UE.
• Atât în cazul clădirilor noi cât şi în cazul celor existente incluse în programe naţionale şi locale de modernizare energetică, se urmăreşte ca soluţiile tehnice adoptate să satisfacă cerinţele minime din punct de vedere al costurilor, determinate în concordanţă cu prevederile Regulamentului delegat al UE nr. 244 / 2012;
- Parametrii energetici şi de mediu adaptabili clădirilor noi se definesc în raport cu cerinţele minime actuale impuse clădirilor noi şi cu restricţiile climatice şi tehnologice zonale. Definirea clădirii cu consum energetic aproape de zero reprezintă rezultanta respectării a două componente care condiţionează performanţa energetică a unei clădiri, după cum urmează:
– configuraţia arhitecturală a clădirii cu respectarea principiilor Dezvoltării Durabile şi în special cu minimizarea impactului asupra mediului natural, inclusiv asupra microclimatului zonal;
– asigurarea necesarului de utilităţi energetice, în special din reţele districtuale urbane / zonale cu condiţia ca eficienţa energetică a acestora să fie compatibilă cu performanţa energetică a clădirilor noi de tip NZEB.
• Dotarea clădirilor cu surse de energie regenerabile nefosile (amplasate fie pe clădire, fie pe terenul aflat în proprietatea clădirii) trebuie foarte atent analizată, în stadiul de proiect zonal urban, din punct de vedere al impactului asupra mediului natural, pe de o parte, şi din punct de vedere al eficienţei economice proprii clădirii, pe de altă parte. Studiul de soluţii va conţine analiza comparată a dotării cu surse proprii de energie cu racordarea la sisteme districtuale eficiente de furnizare a utilităţilor energetice; principiile Dezvoltării Durabile implică atât grade de libertate în ceea ce priveşte calitatea locuirii, cât şi minimizarea impactului asupra mediului natural.
(extras din raportul NEARLY ZERO ENERGY BUILDINGS (NZEB) ROMANIA - Plan de creștere a numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, plan elaborat de MDRAP și care poate fi consultat integral aici https://www.mlpda.ro/userfiles/metodologie_calcul_performanta_energetica_iulie2014.pdf, in varianta revizuită și actualizată în iulie 2014.)
În practică, ce poți face:
- la construcțiile cu mansardă locuibilă – să acorzi o atenție sporită acoperișului mansardei și termoizolării cât mai bune a acestuia, folosind produse de termoizolare de mai bună calitate și mai performante energetic.
- podurile și mansardele circulabile sau nelocuibile trebuie și ele termoizolate, pentru a nu avea pierderi de căldură prin spațiul de sub acoperiș.
- punțile termice trebuie “vânate” și rezolvate.
- pereții caselor din lemn ar trebui să beneficieze de o termoizolare cu vată minerală cu conductivitate termică de valoare cât mai mică (0,034 sau ideal 0,032).
- pereții din zidărie, de asemenea, trebuie termoizolați, în opinia mea cea mai indicată soluție pentru a obține cele mai înalte performanțe fiind vata minerală.
- trebuie acordată o mare atenție și plafoanelor de subsol: și acestea trebuie izolate, pentru a reduce transferul termic.
Pe lângă îmbunătățirile în materie de termoizolare de înaltă calitate, menționate mai sus, casa nZeb trebuie să beneficieze și de:
- ferestre foarte performante
- uși foarte performante
- uneori, centrală de ventilație cu recuperare de căldură
- principii de proiectare care să urmărească optimizarea funcțională și energetică a construcției.
O casă cu consum de energie aproape zero este un ideal pe care oricine și-l dorește, dar începând de anul acesta este și o obligație pentru toate construcțiile noi. Află mai multe despre acest concept urmărind materialul de mai jos pe canalul meu de YouTube. L-am filmat pentru a fi mai ușor de înțeles. Și proiectul tău poate fi nZEB!