Pod olandez neobișnuit care îmbrățișează inundațiile din oraș
Firma de Architectura NEXT si H+N+S Landscape Architects au proiectat podul Zalige, ca o pasarela care devine partial scufundata atunci cand nivelul apei creste, fortand oamenii care trec sa se foloseasca de blocurile de beton expuse ca si pietre de trecere, pentru a traversa apa.
Designul gandit de catre arhitectii podului isi doreste sa exemplifice relatia orasului olandez cu apa, atunci cand vine vorba despre inundatii, ca fiind una care imbratiseaza inundatiile sezoniere, mai degraba, decat sa controloze. Finalizat in martie, anul 2016, podul Zalige a provocat recent o agitatie, pe 10 ianuarie, la inceputul acestui an, atunci cand nivelul apei din raul Waal a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani.
Localnicii si-au dorit cu nerabdare sa incerce sa traverseze si au coborat pana la raul scufundat pentru a experimenta senzatia si pentru a trece peste pietrele de trecere temporare. De asemena, inundatiile au fost asa de mari incat au ridicat apa deasupra zonei de mers si au facut ca podul sa fie temporar inaccesibil. Astfel de inundatii se intampla de obicei cateva zile pe an.
„Ca o creasta deasupra raului, podul accentueaza caracterul dinamic al apei, permitand oamenilor sa vada si sa experimenteze peisajul fluvial in schimbare”, a declarat firma de arhitectura NEXT Architects. Podul Zalige face parte din proiectul Room for the River, un proiect sponsorizat de guvern la nivel national, care a avut in prim plan propuneri de prevenire a inundatiilor. Proiectul urmareste sa provoace discutii despre modul in care comunitatile pot invata sa traiasca cu apa, sa supravietuiasca in aceste conditii.