Primul restaurant subacvatic din Europa s-a deschis sub marea învolburată
Proiectat de biroul de arhitectura Snohetta sub forma unui periscop indreptat spre tarm si construit in localitatea Baly de pe coasta sudica a Norvegiei, restaurantul Under (care in limba norvegiana inseamna "uimire" sau "mirare") are o suprafata totala de 495 de metri patrati.
Partea scufundata in Marea Nordului este prevazuta cu o fereastra panoramica uriasa, care le ofera vizitatorilor oportunitatea de a admira in voie viata marina dimprejur. Pe vreme rea, spectacolul naturii dezlantuite este si mai impresionant privit din interior.
Restaurantul are 40 de locuri si va functiona, in plus, ca centru de cercetare marina.
Arhitectii au optat pentru simplitate atunci cand creat designul restaurantului. Rezultatul este un "tub din beton" lung de 34 de metri care ii preia pe oameni de la suprafata si ii coboara cinci metri si jumatate sub apa. Peretii usor curbati au o grosime de jumatate de metru, oferind astfel rezistenta optima in fata fortei valurilor si a presiunii apei.
La exterior, textura aspra a zidurilor a fost pastrata ca atare, pentru a incuraja alegele si molustele sa escaladeze structura. Cu timpul, se va forma un recif artificial de moluste, care va contribui la purificarea apei si va atrage mai multe vietati marine.
Accesul in restaurant se face prin intermediul unei usi din lemn de stejar netratat, care va capata cu timpul tonalitati cenusii, in armonie cu zidurile din beton nefinisat. Lemnul de stejar este predominant si la interior, unde s-a incercat crearea unei atmosfere calde, contrastante cu exteriorul, pentru a combate eventualele sentimente de claustrofobie.
Restaurantul este dispus pe trei niveluri. Fereastra panoramica lata de 11 metri si inalta de 4 metri poate fi vazuta de la oricare dintre ele, dar clientii se vor bucura de intreaga priveliste pe care o poate oferi in special in zona de luat masa. Un sistemul de iluminat pentru interior si exterior atent gandit previne reflexiile si lumineaza spatiul subacvatic atunci cand afara este intuneric.
Restaurante subacvatice au fost construite si in destinatii ca Dubai si Maldive, insa cazul de fata se remarca prin conditiile climatice extrem de aspre specifice coastei norvegiene, aparent complet nepotrivite pentru o astfel de constructie.
Asta a fost insa exact ce si-au dorit cei de la Snohetta, firma infiintata in 1989 de arhitectii Craig Dykers si Kjetil Trædal Thorsen, care a creat si cladirea Operei din Oslo si Muzeul Memorial 11 septembrie din New York.
"Am cautat decorul subacvatic perfect. Am vrut mai multe valuri, am vrut mai mult vant", spune Kjetil Trædal Thorsen, partener fondator la Snøhetta.
Foto: Ivar Kvaal via Facebook/Snohetta