Principiile arhitecturii vedice
Arhitectura Maharishi Vastu sau vedica cum mai este numita, asigura influente pozitive pentru o cladire sau o comunitate . Acest lucru este realizat prin urmarea unor reguli naturale esentiale bazate pe principiile vedice:
1. Orientarea corecta a casei
Orientarea unei cladiri are un impact dramatic si usor de masurat asupra calitatii vietii ocupantilor acesteia. Energia solara este cea mai hranitoare atunci cand soarele rasare. Cladirile care au fatadele orientate catre est, de unde rasare soarele, aduc cele mai mari beneficii pentru sanatatea si succesul ocupantilor acestora.
Creierul uman este sensibil la orientare si raspunde pozitiv la influenta soarelui care rasare. Atunci cand stam cu fata catre este este creierul functioneaza diferit decat atunci cand stam cu fata catre nord, sud sau vest. Aceasta tendinta naturala a creierului de a functiona in raport cu directia urmeaza aceleasi legi ale arhitecturii vedice Maharishi adica ghideaza dinamica de structurare a creatiei care sta la baza tuturor valorilor individuale si cosmice care sustin ordinea in univers.
Casele construite conform arhitecturii Maharishi Vastu sunt aliniate cu directiile cardinale in asa fel incat sa atraga stari favorabile cum ar fi starea buna de sanatate, bogatie, si împlinire.
Dintre cele opt directii de orientare posibile (cele patru punte cardinale si cele paru orientari diagonale), numai doua orientari - est si nord - produc influente favorabile. Acest lucru arata ca in fiecare oras de pe planeta cel putin 75% din cladiri au o orientare incorecta si nefavorabila si contribuie la starea de sanatate precara si la toate problemele din societate. Astfel de planificare si constructie trebuie sa fie corectata pentru a ne imbunatati viata.
Diferitele influente ale cladirilor in functie de orientare lor
2. Pozitionare corecta a camerelor
Energia soarelui se modifica in functie de pozitia lui pe cer. Cladirile care atrag energia pozitiva sunt proiectate in asa fel incat fiecare camera a locuintei unde desfasuram diversele activitati cotidiene sunt aliniate pentru a primi cantitatea de energie solara optima. Astfel exista o pozitionare ideala pentru sufragerie, bucatarie, camera de meditatie,biblioteca etc. in fiecare locuinta.
Cand aceste reguli naturale sunt aplicate corect atunci cand o persoana va intrade exemplu in biroul de acasa se va simti mai alert, in sufragerie se va simti sociabil, in camera de meditatie mintea se va linisti natural pentru a contribui la beneficiile meditatiei. Arhitectura vedica considera ca acesti factori de pozitionare corecta a camerelor asigura o armonie intre diferitele activitati zilnice desfasurate acasa sau la birou si Legile Naturale.
3. Proportiil potrivite
Proportia este cheia design-ului de succes in natura. Proportia corecta si masurarea cladirilor intaresc conexiunea dintre inteligenta noastra individuala si Inteligenta Cosmica.
Atunci cand o casa este proiectata dimensiunile cladirii sunt calculate folosind vechi formule matematice create de Vastu Vidya in arhitecura vedica Maharashi Sthapatya. Aceste formule vedice iau in considerare, pe langa alti factori, relatia dintre proprietarul casei cu soarele, luna, planetele si stelele pentru a asigura o rezonanta perfecta intre structurile cosmice si toate componenetele casei.
4. Materiale naturale netoxice si energie solara
O regula importanta a arhitecturii vedice este construirea durabila folosing materiale naturale, ne-toxice, potrivite pentru conditiile climatice locale. Acest lucru presupune folosirea de materiale precum lemn, caramida, pamant, chirpici si de asemenea finisari naturale cum ar fi stucco, marmura, placi ceramice, covoare, perdele si mobilier din fibre naturale si vopseluri si adezivi naturale, fara toxine, sigure pentru sanatate.
Casele vedice sunt construite departe de campuri electro-magnetice daunatoare cauzate de linii electrice de inalta tensiune si turnuri cu microunde. Sunt luate masuri speciale inclusiv ecranare de toate cablurile electrice pentru a nu permite campurilor electromagnetice sa fie propagate in interiorul casei. În mod ideal, toate materialele si echipamentele nu trebuie sa dauneze sanatatii.
Din ce in ce mai multe case vedice sunt construite in asa fel incat sa nu aiba impact asupra mediului; sunt folosite tehnologii durabile care contribuie la alinierea cladirilor cu Legea Naturala. Aceasta include cresterea numarului de cladiri cu amprenta de carbon mica sau egala cu zero. Sunt folosite tehnologii precum incalzirea apei prin sisteme solare, panouri fotovoltaice pentru curent electric, sisteme geotermale, captarea luminii naturale si colectarea apelor pluviale.
5. Arhitectura vedica ia in acelasi timp in considerare si alte influente importante
- Gradul de inclinare a terenului
- Forma terenului
- Lumina naturala
- Influentele din mediu, inclusiv lacuri si cursuri de apa din apropiere
- Timpul favorabil
Elemente speciale in arhitectura vedica
Cladirile vedice au cateva caracteristici unice.
Brahmasthan - In natura numeroase structuri au un nucleu de inteligenta iar activitatea structurilor este organizata in jurul acestui nucleu. Putem observa acest lucru in cazul galaxiilor, sistemelor solare, celulelor si atomilor. In arhitectura vedica acest nucleu este denumit Brahmasthan sau locul unde se gaseste plinatatea.
Ca si in cazul structurilor naturale si intr-o locuinta exista un nucleu Brahmasthan. Acest nucleu ajuta cladirea sa devina o structura completa care se supune Legii Naturale. Metropole, orase si tari construite conform principiilor arhitecturii vedice au de asemenea un nucleu Brahmasthan astfel incat fiecare locuitor sa fie in legatura cu plinatatea vietii cosmice.
Gardul Vastu - Deoarece o cladire Maharishi Vastu este proiectata pentru a fi in armonie cu universul, si influenta locuintei se extinde natural in peisaj, oferind protectie si coerenta in jurul ei . Un gard sau un zid Vastu asigura extinderea acestei influente. Proportiile si dimensiunile gardului sunt stabilite pe baza vechilor formule vedice Sthaptya Veda, de obicei sunt garduri joase.
Kalash - Un element vedic instalat pe acoperisul casei care este caracteristic acestei arhitecturi.Semnificatie cuvantului Kalash in sanscrita este "vas". Rolului acestuia este sa asigure legatura casei cu cosmosul.
Traducerea si adaptare: Radulescu Laura Teodora
Mai multe informatii gasiti aici: http://www.maharishivastu.org