Proiect DIY - Cum să construiești singur un pat pe un cadru de lemn
Cum confectionarea unei saltele iese din discutie, pentru pasionatii de lucruri personalizate ramane doar optiunea construirii unui cadru de lemn, pentru patul care se le poarte amprenta. Daca nu esti foarte neindemanatic in preajma unei truse de scule, iti prezentam cativa pasi pentru confectionarea unui pat Do-It-Yourself.
Proiecteaza modelul dorit
Alege modelul cel mai potrivit pentru dormitorul tau. Ia in calcul dimensiunile camerei si restul mobilierului cu care se va armoniza, din punctul de vedere al formei, materialului si culorii. Vizioneaza cat mai multe modele de dormitoare, restrange aria de cautare la cateva si alege sa-l construiesti pe cel mai potrivit pentru tine. Vei tine cont de alegerea facuta in achizitionarea materialelor necesare, in functie de cadru, o eventuala lada a patului sau o eventuala tablie.
Alege materialele potrivite
Dupa ce te-ai hotarat asupra unui model, vei sti de ce materiale ai nevoie. Pentru un pat single de 194 cm X 80 cm, masura standard pentru care vei gasi si o gama variata de saltele, ai nevoie de: 2 scanduri de urmatoarele dimensiuni: 194 cm lungime, 18 mm grosime si 18 cm latime; o scandura de 148 cm lungime, 18 mm grosime si 8 cm latime; 2 scanduri de 80 cm lungime, 18 mm grosime si 8 cm latime; o scandura de 148 cm lungime, 18 mm grosime, 8 cm latime; o scandura de 188 cm lungime, 18 mm grosime, 8 cm latime; 2 scanduri de 190 cm lungime, 5 cm grosime, 2.4 cm latime.
Accesorii, consumabile si scule
Include in lista de cumparaturi pentru patul tau urmatoarele accesorii si consumabile: 8 suruburi normale; 8 suruburi cu cap rotund; un tub de adeziv pentru lemn; coltar; o platbanda din aluminiu; cateva foi de smirghel. Primul si cel mai important element in asamblarea materialelor achizitionate este ruleta cu care vei masura dimensiunile si locurile de imbinare a pieselor. Pentru montaj, ai nevoie de masina de gaurit si burghie potrivite. Pentru a taia scandurile, vei avea nevoie de un fierastrau electric, iar pentru a le finisa, de un slefuitor electric.
Tehnici de asamblare
Rama patului va fi alcatuita din cele doua scanduri de lungime si celelalte doua de latime. Asadar, asaza paralel scandurile de 194 X 1.8 X 18 cm si, perpendicular cu ele, scandurile de 80 X 1.8 X 8 cm, pentru a rezulta un dreptunghi. Foloseste masina de slefuit si smirghelul pentru a le finisa si rotunji la colturi. Coltarele se prind in suruburi pe fiecare latura a ramei, iar picioarele patului se fixeaza de rama cu suruburi cu cap rotund, saibe si piulite.
Scandura exterioara se fixeaza tot cu suruburi. Scandurile de 190 X 5 X 2.4 cm sunt pentru sustinere si se fixeaza cu adeziv pentru lemn de partea interioara a laturilor de lungime. Marginile tuturor scandurilor vor fi slefuite, iar capetele rotunjite. Platbanda din aluminiu trebuie sa aiba dimensiunea laturilor patului, iar capetele ramase in partea exterioara vor fi smirgheluite si slefuite pentru a nu agata sau zgaria. Aceasta bara va fi prinsa de scandura anti-cadere si de rama patului prin suruburi. La finisaje, foloseste lacuri, vopsele si baituri pentru lemn, ca sa integrezi cat mai armonios creatia ta cu restul de mobilier din camera.
Dincolo de placerea de a realiza cu propriile puteri un element de mobilier atat de important, confectionarea unui pat iti aduce si o economie substantiala fata de achizitionarea unui model similar din magazin. Daca ai pornit acest proiect si ai epuizat resursele materiale fara a termina lista de cumparaturi, apeleaza la un credit online. Cele mai bune imprumuturi online de la Viva Credit iti garanteaza rapid diferenta necesara de bani, in cazul in care solicitarea imprumutului online a fost acceptata. Nu lasa un impas financiar sa stea in calea dorintei tale de a avea un pat care sa-ti poarte semnatura.