Proiectul „O casa la tara”, premiat in cadrul Anualei de Arhitectura, prezentat la RIFF 2015
Arh. Mihai Ene va prezenta in sesiunea plenara RIFF 2015, pe 27 octombrie, proiectul „O casa la tara”, castigator la Anuala de Arhitectura 2015, la sectiunea de Arhitectura rezidentiala – locuinte individuale. Proiectul a fost inclus si pe lista nominalizarilor la Premiul Rural al Grupului OAR.
Expoconferinta internationala de arhitectura RIFF dedicata Acoperisurilor, Izolatiilor, Fatadelor va fi organizata pe 26 si 27 octombrie la Radison Blue Hotel, Bucuresti.
Arh. Mihai Ene a absolvit in anul 1996 Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti si in 2005 a fondat biroul de arhitectura Ene+Ene Arhitectura.Intre anii 2010 si 2014 a detinut functia de vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor, filiala Bucuresti.
In realizarea proiectului „O casa la tara” arhitectul a apelat la produse si tehnici traditionale, potrivite stilului de viata a unei familii tipice care lucreaza in Bucuresti iar la sfarsit de saptamana cauta sa se retraga intr-un loc linistit, la 40 de km distanta de capitala, in satul Poienarii Rali, jud. Prahova.
Unul dintre principalele obiective propuse, si probabil cel mai dificil, a fost imaginarea unui obiect arhitectural care sa nu altereze calmul vizual al contextului in care se afla. Aceasta dorinta a influentat toate deciziile majore – tipologie, volumetrie, proportii, materiale sau tehnologie.
O casa de vacanta in viziunea arhitectului Mihai Ene ar trebui sa se apropie de membrii unei familii si de eventualii oaspeti, conducand la un tip de interactiune umana pe care viata contemporana cu greu o mai permite.
Arh. Mihai Ene a incercat sa obtina prin proiectarea casei de vacanta la tara o locuinta primitiva cu mai multe spatii individuale organizate in jurul unui spatiu principal acoperit cu sarpanta si cu o vatra deschisa catre cer. O incapere centrala focalizeaza toate energiile si activitatile, fiind inconjurata de un inel de spatii secundare ce ofera intimitate. Unul dintre aceste spatii perimetrale este o terasa acoperita, cu deschidere catre peisaj.
Initiativa implicarii arhitectilor si constructorilor pentru un mediu construit responsabil in mediul rural va fi promovata in cadrul expo conferintei RIFF in extenso, in cadrul unei dezbateri. Cu acest prilej va fi lansata si „Campania Nationala pentru Crearea unei Banci de Proiecte de Arhitectura Rurala Contemporana”.
Dezbaterea “Arhitecti ti constructori pentru sustenabilitatea spatiului construit la sate: roluri si responsabilitati” se va desfasura pe 26 octombrie, orele 14.00-15.50, la Radisson Blu Hotel, Sala Atlas.
Expoconferinta RIFF face parte dintr-o serie de conferinte dedicata arhitectilor, organizate anual in Romania de ABplus Events, organizator profesionist cu o experienta de 18 ani in sectorul arhitecturii si constructiilor, alaturi de LAUD, INGLASS, si GIS.
Scopul acestor conferinte organizate in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania consta in promovarea exemplelor de buna practica ale arhitecturii europene si mondiale, impartasirea cunostintelor si a realizarilor remarcabile ale arhitecturii contemporane de catre unele dintre cele mai premiate birouri de arhitectura din lume.
Pentru informatii suplimentare despre evenimentul RIFF Bucuresti, vizitati www.bucharest.ieriff.eu.
Evenimentul sustinut de:
Partener oficial: Saint-Gobain
Official Car: Driven by Toyota
Partener de comunicare: spatiulconstruit.ro.