Puzzle-uri 3D cu cladiri celebre sau fantastice. O incursiune amuzanta in lumea arhitecturii
E vorba de un alt fel de puzzle, de data aceasta tridimensional, cu piese mai groase si cu metode de imbinare complexe, care pasioneaza o serie de persoane. Bonus, pentru toate varstele: familiarizarea cu formele arhitecturale, un mod amuzant si instructiv de a petrece timpul, plus un obiect decorativ atragator care, desi este facut din carton sau placaj, are destula rezistenta si un aspect atragator.
Producatorii de astfel de puzzle-uri ofera modele diverse de machete, nu doar castele si catedrale (foto: minimocha.blogspot.com)
Unele puzzle-uri sunt uimitor de complexe, cu detalii minutioase si au o multime de piese pentru a caror imbinare e nevoie de ceva atentie si timp. Altele sunt compuse din mai putine elemente, pentru a fi accesibile si celor de varsta mai mica. Piesele colorate capata incet incet forma si dimensiune, devenind intai bucati de fatade si fiind apoi montate si plan vertical, pe masura ce fiecare element al constructiei e “finisat”. La dificultatea alegerii pieselor in functie de culori, imprimeuri, pentru a obtine bucati confrome modelului se adauga si aceea de a descoperi cum anume sa asiguri stabilitatea constructiei.
Cei care nu vor sa refaca si altadata constructia pot sa lipeasca piesele pentru a ramane, in cele din urma, doar cu obiectul decorativ. Dar cum puzzle-ul e pana la urma un joc, deci poate fi reluat mereu de la capat de fiecare data cand apare un nou pasionat, unii vor prefera cea din urma varianta. Motiv pentru care trebuie sa fie atenti si la calitatea pieselor, la materialul din care sunt facute acestea, pentru a avea jocul cat mai mult timp. Daca vreti sa vedeti si cam cat dureaza sau cum se face un asmenea puzzle, aveti destule exemple si pe YouTube, unul fiind aici.
• Pardoseala decorativă pe bază de rășini este așadar o suprafață continuă, fără rosturi, cu o versatilitate practic nelimitată, putând lua exact forma stratului suport – poate fi perfect plană, în rampă sau curbă, după caz. Elasticitatea bună permite acoperirea pe zone mari fără rosturi de dilatare; se poate folosi și pentru acoperirea rosturilor de dilatare ale stratului suport, asigurând continuitatea suprafeței. Dacă se respectă formula și avem de pus în operă un produs de calitate, defectele de fabricație sunt excluse și nu ne confruntăm cu riscuri legate de dilatări sau contracții. Este nevoie doar de un strat suport compact, stabil și rezistent la solicitări mecanice.
• Această pardoseală este extrem de rezistentă la lovituri, zgărieri și indentație (mai ales cea poliuretanică), așadar vom putea muta mobila fără emoția că i-am propus daune. Nu este casantă, iar riscul de crăpare sau de fisurare este redus - cel mult se poate deforma. Pardoselile epoxidice sunt recunoscute pentru rezistența la compresiune, putând fi supuse unor sarcini considerabile. În plus, greutate redusă nu încarcă planșeul, precum alte materiale precum ceramica sau piatra.