RoGBC: noi reguli pentru certificarea locuintelor verzi construite in Romania
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) anunta noi criterii pentru constructorii si dezvoltatorii imobiliari care doresc sa obtina certificarea de locuinta verde si lanseaza o varianta actualizata a programului Green Homes (Locuinte Verzi). Noile cerinte aplica regulile directivelor UE privind locuintele cu consum zero de energie, reducerea deseurilor din constructii si demolari si calitatea aerului interior, alaturi de alte obiective de sustenabilitate.
Noile criterii au fost elaborate, de asemenea, si pe baza situatiei critice in ceea ce priveste protectia mediului in Romania precum taierile ilegale de paduri, gestionarea deficitara a deseurilor, mineritul iresponsabil, transportul si productia de materiale de constructii.
Programul Locuinte Verzi certificate de Romania Green Building Council pregateste dezvoltatorii si industria de constructii pentru reglementarile UE 2020 privind cladirile cu consum de energie zero (NZEBs), reducerea deseurilor din constructii si demolari, folosirea materialelelor non-toxice si reducerea impactului pe care acestea il au asupra mediului inconjurator.
Noile criterii vor obliga constructorii sa indeplineasca conditii mai aspre privind regimul deseurilor. Pana in 2020 ei trebuie sa se asigure ca cel putin 70% din deseurile din constructii si demolari nepericuloase sunt refolosite conform OUG 68/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 si a legislatiei subsecvente in curs de elaborare. Pentru a obtine certificarea de cladire verde, constructorii si dezvoltatorii vor tine cont si de alte noi reglementari in legislatia romaneasca, ce impun cerinte minime de performanta energetica in proiectarea cladirilor noi (Ordinul 2641/2017).
De asemenea, noile proiecte imobiliare incluse in programul Green Homes vor fi testate si pentru calitatea aerului interior.
”Inasprirea conditiilor de acordare a certificarii de locuinta verde vor aduce doar beneficii pentru dezvoltator si cumparator. Proprietatea este de calitate superioara, iar cumparatorul se bucura de economii considerabile la utilitati, dar si de un mediu interior mai sanatos”, declara Dr. Monica Ardeleanu, Director Executiv Romania Green Building Council.
In Romania, dezvoltatori imobiliari importanti, intre care Alesonor, One United Properties, 1development, Forty Management, AFI EUROPE Romania, Dalghias Development / Building the Future si American Eco Homes, au certificat proiecte rezidentiale prin programul de certificare RoGBC Locuinte Verzi.
Ultima versiune a programului Locuinte Verzi certificate de RoGBC este disponibila online, in limba romana - http://bit.ly/2pkpmwV si in limba engleza engleza - http://bit.ly/1RTxlI2.
Despre RoGBC
Asociatia Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociatie non-profit, apolitica, formata din companii si organizatii, cu misiunea de a sprijini tranzitia industriei de constructii si sectorului imobiliar catre perfomanta bazata pe principii de sustenabilitate. RoGBC isi propune crearea unui model exemplar de dezvoltare sustenabila pentru regiunea in care activeaza, asigurandu-se ca mediul construit nu va constitui un pericol pentru generatiile viitoare ci, dimpotriva, va reprezenta o sursa de sanatate, siguranta, confort, inovare si posibilitati de dezvoltare economica.