Rolul si montajul foliei de protectie (anticondens / de difuzie) pentru acoperisuri
Desi la prima vedere alcatuirea unui acoperis pare sa nu mai aiba nici un secret, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa.
Una dintre problemele importante in cazul acoperisurilor il constituie folia de protectie cunoscuta ca si folie anticondens sau folie (membrana) de difuzie. Utilizarea unor produse de buna calitate si montajul corect al acestora poate face diferenta intre un acoperis cu o durata de viata mai mare si unul care va avea nevoie de interventii.
Folia de protectie este fabricata in asa fel incat o fata este permeabila la vapori (fata aceasta se monteaza spre astereala) iar cealalta fata este impermeabila (aceasta fata trebuie sa fie spre exterior) impiedicand intoarcerea umiditatii in structura materialelor de sub folie.
1) capriori
2) termoizolatie
3) astereala
4) folie de protectie/difuzie
5) sipci & contrasipci
6) jgheab
7) invelitoare
Vaporii degajati prin folia de difuzie se pot evacua pe la partea superioara a acoperisului, pe timpul verii sau in cazul in care condenseaza se pot colecta in jgheab (primavara, toamna si iarna). In acelasi fel apa care ajunge accidental sub invelitoare din diverse cauze (vant puternic, baraje de gheata, invelitoare compromisa) poate fi colectata cu ajutorul jgheaburilor
Rolul foliei de protectie
Aceasta se monteaza in mod uzual pe partea exterioara a asterelei si indeplineste mai multe functii:
- permite difuzia spre exterior (in spatiul dintre invelitoare-tabla si astereala) a vaporilor din structura materialului termoizolant al acoperisului sau a capriorilor (umiditate remanenta) precum si a vaporilor acumulati accidental in acestia (din cauza unor deficiente in executarea barierei impotriva vaporilor – alta folie care se monteaza pe interior si protejeaza materialul termoizolant al acoperisului).
- impiedica vaporii evacuati si transformati in condens sa intre inapoi in astereala sau in termoizolatie si faciliteaza evacueaza acestuia catre jgheaburi.
- protejaza astereala, capriorii si materialul termoizolant al acoperisului de eventualele infiltratii de apa care pot ajunge sub invelitoare si faciliteaza scurgerea acestor infiltratii catre jgheaburi.
Modalitati de montaj
In functie de constructia acoperisului, cu sau fara astereala, folia se monteaza in fasii orizontale incepand de la streasina si terminand la coama (de jos in sus), avand grija ca la imbinarile intre folii, acestea sa se petreaca minim 10 cm (folia de sus peste folia de mai jos).
In ambele variante, urmeaza montajul sipcilor verticale (se pot monta odata cu folia) apoi montarea contrasipcilor.
In cazul acoperisurilor fara astereala este bine sa aveti in vedere ca folia asezata orizontal sa fie lipta la suprapuneri cu cateva puncte de silicon pentru a impiedica ridicarea acesteia de curentii ascendenti (pe timpul verii).
1) capriori
2) astereala
3) folie de protectie/difuzie
4) sipci
5) contrasipci
Este recomandat ca la suprapunere lipirea sa se faca in puncte.
1) capriori
2) termoizolatie
3) folie de protectie/difuzie
4) sipci
5) contrasipci
Este recomandat ca termoizolatia sa nu impinga in exterior folia ci aceasta sa ramana la nivelul capriorilor.
Folia anticondens nu se monteaza tensionat (foarte bine intinsa) este de ajuns sa o montati astfel incat sa nu faca cute.
La montajul foliei evitati strapungerile dese, fiind recomandate cuie cu floare lata, capse sau chiar cu adeziv dedicat pentru lipirea foliei.
Cateva specificatii tehnice
Trebuie sa precizam ca folia de protectie (anticondens) functioneaza foarte bine daca si pe partea interioara a acoperisului (pe interior), se monteaza si se etanseizeaza corect folia bariera impotriva vaporilor.
Este obligatoriu sa verificati integritatea foliei de protectie inainte de montarea invelitorii iar in cazul in care se descopera taieturi sau perforatii in aceasta este recomandat sa se faca reparatii imediate.
De asemenea este recomandat sa nu montati termoizolatia acoperisului, inainte de a monta folia de protectie a acestuia si chiar invelitoarea.
Desi exista folii de protectie cu rezistenta mare la razele UV este bine ca montajul invelitorii sa se faca imediat dupa montarea foliei, respectiv a sipcilor si contrasipcilor.
Singurele tipuri de invelitori care nu necesita montarea de folie de protectie, sunt invelitorile lipite pe astereala de tipul sindrilelor bituminoase sau a membranelor hidroizolante. Utilizarea unor astfel de invelitori nu exclude utilizarea foliei bariera impotriva vaporilor de la interiorul acoperisului.
Bariera impotriva vaporilor (montata pe interior) este principalul element care impiedica patrunderea vaporilor din interiorul casei in structura acoperisului si respectiv condensarea acestora in materialul termoizolant.