Şcoală nouă pentru timpuri noi: Exemple de spaţii educaţionale moderne
Exista o sumedenie de factori care contribuie in copilarie la formarea adultului de mai tarziu. Arhitectura la care suntem expusi si cu care interactionam in aceasta prima faza a vietii poate avea si ea un impact important asupra perspectivei noastre lumii. Gradinita, iar mai apoi scoala constituie spatiile in care ne petrecem o mare parte din copilarie.
Insa majoritatea scolilor din prezent au fost construite dupa mentalitatea secolelor trecute, fiind in esenta un loc in care copiii sunt inchisi in timpul zilei, un model rigid care incepe sa fie considerat tot mai nepotrivit in contextul schimbarilor sociale, economice si tehnologice radicale pe care le-am cunoscut in ultima vreme. Atentia se indreapta catre spatii educationale flexibile si multifunctionale, care sa fie compatibile cu nevoile copiilor de astazi.
Proiectata de Tezuka Architects in urma mai bine de un deceniu, cladirea ofera cadrul ideal pentru transpunerea in practica a modelului educational Montessori pentru prescolari. Cel mai apreciat element este fara doar si poate terasa-deck de pe acoperisul cicular, o banda continua pe care copiii se pot si juca si pot alerga fara nicio opreliste.
Foto: Katsuhisa Kida via Dezeen
Gradinita realizata de firma japoneza de arhitectura Hibino Sekkei ii lasa pe copii sa fie copii, oferindu-le un spatiu in care se pot balaci dupa fiecare ploaie. Curtea poata fi folosita ca teren sportiv atunci cand nu ploua sau ca patinoar in timpul iernii. Interiorul este amenajat dupa conceptul open-plan, cu salile de clasa vag separate prin piese de mobilier.
Foto: Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
Este o scoala fara pereti, fara sali de clasa, construita de designerul danez Rosan Bosch dupa principiile Organizatiei Suedeze pentru o Scoala Libera Vittra. Interiorul este amenajat in plan deschis, gazduind elemente ale naturii ca “munti”, “pesteri” si “copaci”.
Foto: Twitter / Hoy por hoy
Fiecare detaliu al acestei gradinite cu forme curbe a fost conceput de arhitectii de la Mario Cucinella Architects pentru a stimula mintea copiilor, de la modul in care sunt distribuite spatiile destinate activitatilor educationale la materialele de constructie.
Foto: Moreno Maggi via archdaily.com
Biroul de arhitectura Kientruc O a realizat aceasta gradinita din mai multe casute din caramida cu acoperis ascutit, care fragmenteaza cladirea masiva in structuri mai prietenoase pentru copii. O scara in spirala isi face loc printre zidurile exterioare, conducand spre gradina de pe acoperis.
Foto: Hiroyuki Oki via archdaily.com
Aceste fatade-curcubeu create de arhitectii australieni de la Studio 505 pentru o extensie a scolii inconjoara un spatiu comun deschis catre natura, dar protejat de larma strazii, menit sa stimuleze gandirea libera, neingradita.
Foto: Studio 505
Este un proiect al arhitectilor de la Zaha Hadid Architects, fiind formata din mai multe structuri boltite orientate in asa fel incat sa primeasca cantitatea optima de lumina naturala. Arhitectii vor folosi roboti si mai multe tehnologii de ultima ora pentru a construi scoala.
Randare: VA, Zaha Hadid Arhitects
Terenul pe care a fost construita noua scoala din orasul Binh Duong, Vietnam, se afla in mijlocul unei paduri care se remarca prin diversitatea speciilor de vegetatie si pomi fructiferi. Echipa de arhitecti de la Vo Trong Nghia Architects a incercat sa insereze cat mai bine noua cladire in sit, limita vizuala intre spatiul interior si cel exterior, intre construit si vegetal fiind lasata difuza si permeabila. Toate salile de clasa sunt legate intre ele prin aceste galerii deschise in care elevii pot sa petreaca timpul liber din pauze socilizand, interactionand cu profesorii sau pur si simplu admirand natura.
Biroul de arhitecti danezi COBE a finalizat anul acesta lucrarile la cladirea gradinitei Forfatterhuset din Copenhaga a careiEstetica gradinitei nu se incadreaza in tiparul cladirilor traditionale cu fatade din caramida aparenta, ci abunda in forme curbe puse in valoare de numeroase baghete pozitionate pe verticala.Potrivit arhitectilor, este un loc care ofera mediul cel mai potrivit pentru educarea si cresterea copiilor, care le stimuleaza creativitatea si capacitatea de invatare.