Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Ecostratos are o misiune îndrăzneață: să transforme mediul urban într-un loc mai viu și mai verde, prin furnizarea de soluții inovatoare pentru acoperișuri, grădini suspendate, pereți și fațade verzi, care să îmbunătățească calitatea vieții în orașe și să promoveze o abordare durabilă a dezvoltării urbane.

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Secolul XXI a adus schimbări majore în urbanizare; aglomerația și efectele negative apărute odată cu restrângerea habitatelor naturale se pot resimți în mod inevitabil, însă putem contribui la atenuarea acestor efecte construind orașe sustenabile.

Suntem cu toții responsabili să protejăm mediul înconjurător și să luăm măsuri pentru a reduce efectele negative ale urbanizării și ale schimbărilor climatice.

De aceea, Ecostratos vă oferă o soluție practică și estetică prin sistemele de acoperișuri verzi. Acestea nu numai că îmbunătățesc aspectul estetic al clădirilor, dar oferă și beneficii pentru mediu și sănătatea noastră. Prin instalarea unui acoperiș verde, contribuim la reducerea poluării aerului și apei, la combaterea încălzirii globale și la îmbunătățirea calității vieții în orașele aglomerate. Acoperișurile verzi, cunoscute și sub numele de acoperișuri cu vegetație sau acoperișuri ecologice, reprezintă o soluție inovatoare și durabilă pentru construcții, cu beneficii multiple și importante pentru mediu și pentru economia de energie.

 

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Sistemul de acoperiș verde tip biosolar

 

Un sistem biosolar pe acoperiș verde combină beneficiile acoperișului verde cu cele ale sistemelor solare fotovoltaice pentru a maximiza eficiența energetică și a spori impactul ecologic pozitiv. Într-un sistem biosolar pe acoperiș verde, panourile solare fotovoltaice sunt instalate deasupra stratului de substrat și vegetație al acoperișului verde, fiind mai înălțate față de sistemele solare obișnuite. Plantele de pe acoperișul verde ajută la răcirea mediului ambiant al panourilor solare fotovoltaice prin efectul de umbrire și, implicit, de răcire pe care-l au asupra acoperișului, reducând astfel temperatura panourilor solare, crește eficiența acestora.

Datorită panourilor înălțate este ușurată întreținerea acoperișului și se creează microclimate specifice cu temperaturi și umidități variabile în zonele umbrite de panouri, care favorizează o gamă variată de specii de plante și insecte.

Sistemele biosolare pe acoperișul verde sunt proiectate pentru a oferi avantaje multiple: generarea de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea calității aerului și a biodiversității în zonele urbane.

  • Modulele înălțate permit pătrunderea luminii și asigură vegetației un strat hidratat.
  • Nu deteriorează hidroizolația, se instalează fără străpungerea acesteia, cu balastul substratului și vegetației.

 

Acoperișul verde - tipuri principale

 

În funcție de structură, caracteristici și beneficii specifice, există mai multe tipuri de sisteme pentru acoperișuri verzi. În general, factorii care determină alegerea tipului de sistem ce funcționează cel mai bine pentru o clădire sunt arhitectura clădirii, factorii climatici și obiectivele tehnico-economice.

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Extensiv

Acest tip de acoperiș verde este cel mai ușor și mai accesibil. În general, este format din substrat subțire și plante rezistente, cum ar fi ierburi și mușchi. Necesită mai puțină întreținere și poate fi instalat pe majoritatea clădirilor.

Semi-intensiv

Poate să includă o varietate mai mare de plante; este mai versatil față de acoperișul verde extensiv, deoarece oferă o gamă largă de opțiuni de design, cu o varietate mai largă de plante și o mai bună capacitate de reținere a apei, dar necesită mai multă îngrijire.

Intensiv

Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbuști și arbori, precum și ierburi și flori. Necesită o structură de suport puternică și grosimea substratului mai mare, atingând chiar 1,5 m grosime.

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Cu peste 30 de ani de experiență de management în acest domeniu și o echipă pasionată, facem față oricărei provocări peisagistice prin oferirea de produse și sisteme de înaltă calitate. Suntem gata să construim împreună cu partenerii noștri un viitor mai curat, mai sănătos și mai durabil. Punem la dispoziție o gamă completă de produse și servicii pentru a transforma acoperișurile, terasele și pereții clădirilor în spații verzi durabile și funcționale; ne angajăm să ne sprijinim partenerii cu produsele noastre ecologice și de calitate superioară. Oferim o varietate mare de plante din genul Sedum, plante perene, arbuști și arbori, precum și toate elemente necesare (inclusiv substraturi de plantare, drenaj, protecție, filtrare), pentru a crea un acoperiș verde spectaculos.

 

Rulourile de Sedum

 

Rulourile de Sedum oferă o varietate mare de culori și forme, deoarece conțin plante cu frunze de dimensiuni variate.

Pentru a avea garanția unui acoperiș verde impresionant și plin de viață, folosim rulourile de Sedum crescute în plantațiile proprii de la Arad, care oferă o plapumă de vegetație compactă, imediat după instalare, cu frunze colorate pe tot parcursul anului, o mare capacitate de retenție a apei și rezistență la secetă.

Covorul obținut din rulouri de Sedum este ușor de instalat și de întreținut; necesită mentenanță minimă, de 1-2 ori pe an; e alegerea perfectă pentru orice acoperiș verde extensiv.

Linii de tramvai înverzite cu rulouri de sedum

Utilizarea Sedumului la înverzirea liniilor de tramvai aduce beneficii importante pentru comunitate. În primul rând, îmbunătățește calitatea aerului, prin captarea particulelor de praf și a poluanților din aer.

De asemenea, Sedumul ajută la reducerea nivelului de zgomot, oferind un mediu mai liniștit și plăcut pentru locuitori. În plus, contribuie la îmbunătățirea aspectului urban, prin aducerea unui element de natură în oraș. Aspectul verde al liniilor de tramvai creează un mediu mai plăcut și mai estetic pentru oameni. Acest lucru are un impact pozitiv asupra stării de bine a locuitorilor și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Sedumul absoarbe CO2 și particule, stocând în medie 1,23 kg CO2 pe metru pătrat pe an. Acest lucru înseamnă că 813 m2 de cale ferată/linie de tramvai înverzită cu Sedum absoarbe o tonă de CO2 pe an. O tonă de CO2 este echivalentă cu poluarea cauzată de conducerea unui automobil pe benzină pe o distanță de aproape 10.000 km.

Arad este primul oraș din țară unde s-a realizat un spațiu verde semnificativ datorită înverzirii liniilor de tramvai, instalarea fiind realizată în vara și toamna anului 2023.
Proiectul de succes este considerat pionier în România și este de așteptat ca și alte orașe să se alăture inițiativei în viitorul apropiat. Amenajarea s-a realizat fără sisteme de irigații, pe Bulevardul Revoluției și Calea Aurel Vlaicu, pe o lungime de 5,5 km, realizându-se astfel ecologizarea zonei și a coridorului format din liniile de tramvai existente, pe o suprafață de 3 ha.

Înverzirea liniilor de tramvai s-a realizat prin amenajarea cu rulouri de Sedum între șinele de tramvai și în exteriorul acestora, pe toată lungimea amplasamentului.

Traseele de tramvai înverzite influențează pozitiv percepția vizuală a peisajului urban, spațiul verde creat prin înverzirea liniilor creează legătură între mediul construit, om și natură, oferă un climat mai sănătos și contribuie la bunăstarea locuitorilor.

Trendul de înverzire a liniilor de tramvai cu Sedum este o soluție inteligentă, sustenabilă și estetică, ce poate aduce beneficii semnificative pentru mediul urban și comunitatea locală.

Sisteme inovatoare pentru înverzirea orașelor

Rulourile de biogazon

 

Un acoperiș verde cu rulouri de biogazon oferă un aspect estetic plăcut și natural, aducând frumusețe peisajului urban.

O modalitate simplă de a obține o pajiște spectaculoasă este plantarea de rulouri de biogazon, care formează o suprafață verde compactă instantanee. Prin instalarea rapidă a unui gazon bine dezvoltat se obține o suprafață compactă foarte repede, eliminându-se timpul de așteptare și costurile de întreținere pentru 5-7 luni de zile (inerente în cazul însămânțării).

Biogazonul este crescut și întreținut folosind practici prietenoase cu mediul; pentru creșterea plantelor se utilizează doar semințe de gazon rezistente la secetă și nu se folosesc pesticide și ierbicide chimice; buruienile se elimină prin tundere repetată și operațiuni de extragere manuală. Este caracterizat prin rezistență la temperaturi ridicate și perioade secetoase, are o putere mare de înrădăcinare și necesită mai puțină întreținere. Rezultatul este un gazon viu colorat, sănătos și rezistent în orice condiții climatice.

 

Pereții și fațadele verzi

 

Fațadele și pereții verzi reprezintă o inovație arhitecturală impresionantă, ce aduce un aer proaspăt și un verde natural în mediul urban. Acestea sunt create prin plantarea sau instalarea de vegetație cu diferite specii de plante perene pe suprafețele verticale ale clădirilor. Vegetația este plantată într-un mediu de creștere format din sol sau substrat special. Pot fi amplasate pe clădiri comerciale, industriale, rezidențiale sau spații publice.

Există multe soluții diferite de înverzire verticală și nenumărate specii de plante care pot fi utilizate în funcție de obiectivele specifice ale proiectelor, având în vedere umbrirea, estetica, temperatura sau umiditatea.

La alegerea sistemului potrivit se ține cont de specificațiile locului în care sunt montate; în general, factori precum costurile, întreținerea și structura de bază determină alegerea sistemului și a plantelor utilizate.

Sistemele de pereți și fațade verzi pot fi realizate în diferite moduri: cu plante cățărătoare (ce au sau nu suport de susținere), cu ajutorul unor panouri precultivate sau prin construirea pereților individuali cu substrat special pentru înrădăcinare și creștere.

 

Sistemul de panouri pentru grădini verticale

Sistemul modular de tip panouri „Flower&Wall” este ultima generație în domeniul ecologizării clădirilor, o metodă inovatoare, sustenabilă, cu care orice suprafață gri se poate transforma cu ușurință într-o oază verde.

Plantele sunt așezate într-un substrat special conceput pentru creșterea verticală; datorită sistemului profesional de irigare și mediului de creștere, plantele primesc toți nutrienții și hidratarea necesară pentru o dezvoltare sănătoasă, astfel încât vegetația să aibă un aspect vibrant și multicolor.

Sistemul este caracterizat printr-o greutate redusă; oferă o soluție versatilă pentru înverzire, cu multiple posibilități de utilizare pentru aproape toate tipurile de pereți. Se poate monta atât pe clădiri existente, renovate, cât și pe clădiri noi; se poate instala în orice forme și dimensiuni dorite, chiar și pe suprafețe cu linii curbate, ondulate. Profilele sunt rezistente la coroziune și pot fi instalate atât pe orizontală, cât și pe verticală, în funcție de formatul și dispunerea peretelui de susținere.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ECOSTRATOS
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.