Team Bucharest, echipa care va reprezenta Romania la Solar Decathlon Europe in 2014
Solar Decathlon Europe (SDE), cea mai importanta competiție de arhitectură sustenabilă și tehnologii integrate, le este cunoscută multora abia de anul trecut, de cand prima echipa de studenti romani (PRISPA) a fost selectata pentru a intra în acest concurs de anvergură internațională. Experiența PRISPA la Madrid din 2012 a deschis însă drumul spre o abordare și mai ambițioasă a SDE. O nouă echipă de studenți a pornit la drum anul acesta, urmand ca în 2014 să reprezinte la Versailles arhitectura românească și tehnologiile sustenabile. Cine sunt tinerii care s-au motivat si au pornit pe acest drum provocator? Se numesc Team Bucharest.
Premierile SDE au loc o dată la doi ani (pentru a lăsa termen intermediar de lucru la proiecte) și evenimentul durează 40 de zile, timp în care expozitia cu proiectele realizate este deschisă publicului larg și profesioniștilor, sub forma unui sat solar alcătuit din cele 20 de case. Provocarea lansată către participanți este de a proiecta și construi o casă independentă energetic. La fiecare ediție se adună sute de tineri specialiști determinați sa lucreze pentru dezvoltare și schimbare. În 2014, competiția se va ține la Versailles, Franța, iar parametrii concursului pun mai mult accent pe mediul urban și mobilitate față de anul trecut...
Prin urmare, propunerea Team Bucharest este “o locuință puternic tehnologizată, adaptabilă şi confortabilă, combinând sistematic conceptele de eficiență energetică și modularitate, ce va integra un spațiu tehnic, ca un mini-laborator de cercetare. Construcția integrează un sistem de senzori ce vor monitoriza în permanență parametrii casei, introducând astfel un sistem de comunicare între producători, cercetători și utilizatori, ce va permite dezvoltarea continuă și adaptarea modelului către unul din ce în ce mai eficient și versatil.” Mai multe despre concept puteti vedea chiar pe site-ul team Bucharest, aici.
Să nu uităm că în 2012 PRISPA a creat o casa solara, 100% independenta energetic, proiect care, la concursul de la Madrid, desi beneficiase de cel mai mic buget din concurs, a ocupat pozitia 9 din 18 in Clasamentul General, locul 2 la Eficienta Energetica si locul 2 in topul Preferintelor Publicului. O performanță frumoasă care practic a făcut ca Team Bucharest să urmeze firesc drumul spre aspirații mai mari. Pentru a afla mai multe, am stat de vorba cu Alexandra Fulga, specialist in comunicare al echipei Team Bucharest.
Spatiul Construit: Voi sunteți cei care vreți să urmați și să depășiți performanțele realizate în 2012 de PRISPA, adica o nouă echipă românească ce ne va reprezenta la Decathlon Europe 2014. Am văzut pe site-ul vostru (teambucharest.com) că pe 1 aprilie conceptul proiectului a ajuns la Versaille, înseamnă aceasta că ați trecut de prima etapă a concursului?
Alexandra Fulga: Experienţa PRISPA a însemnat o deschidere de drumuri pentru studenţii şi profesorii români şi un exemplu pentru noi, la care ne raportăm adesea. În fapt fondatorii Team Bucharest sunt şapte prispeni care s-au hotărât că vor ca şi alţi studenţi să poată experimenta tot ce înseamnă Solar Decathlon Europe. Tot ei sunt, în acelaşi timp, cei care ne-au insuflat entuziasmul şi încrederea că putem face mai bine şi mai mult, că putem atinge noi performanţe şi că nu e vorba de a depăşi PRISPA, ci de a continua şi de a dezvolta ce a început acel proiect în mediul academic românesc.
Pe 1 aprilie a fost întradevăr prima predare, de care suntem chiar foarte mândri, pentru că ne-am clasat deja în topul celor mai bune echipe calificate în finală. Feedback-ul juriului francez a fost "Keep up the good work!". Desigur că mai avem multe lucruri de stabilit, multe idei de sintetizat, dar pentru asta muncim asiduu de mai bine de 2 luni. Acum ne aflăm pe ultima sută de metri pentru cea de a doua predare, care va avea loc pe 1 iulie, aşa că la noi în sediu este multă forfotă: prezentări, dezbateri, laptopuri, planuri etc.
Spatiul Construit: Câți studenți sunteți în echipă și ce specializări aveți? Cum v-ați asociat?
Alexandra Fulga: Una dintre ideile principale ale concursului este colaborarea cu alte specialităţi şi îmbinarea eficientă a cunoştiinţelor. Prin urmare, Team Bucharest este o echipă multidisciplinară, iar în acest caz prefixul "multi-" chiar îşi are rostul! Suntem un grup de arhitecţi, ingineri, urbanişti, comunicatori, graficieni, designeri şi, cât de curând, botanişti, sprijiniţi de trei din cele mai importante universităţi din Bucureşti: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Asocierea dintre noi a venit, iniţial, ca urmare a unui proces de recrutare promovat în mediile academice, urmat de unul de selecţie în urma a două workshopuri. Aici s-a urmărit, în primul rând, ca oamenii selectaţi să poată colabora bine între ei, dar, totodată, să fie şi buni specialişti în domeniile lor. Punem foarte mare accent pe munca în echipa şi pe faptul că doar împreună putem reuşi. Mai apoi au contat foarte mult recomandările profesorilor din Consiliul Consultativ, ele întregind echipa.
SC: Povestește-mi mai multe despre proiectul vostru.
AF: În afară de faptul că este unul dintre puţinele proiecte prezente în mediul academic românesc în care studenţii fac realmente ceva şi nu se opresc doar la proiectare? (Zâmbește, apoi redevine serioasă). Este o experienţă deosebită pentru că îţi oferă şansa de a schimba cu adevărat ceva în România şi de a schimba concepţia străinilor despre România!
Propunem o casă solară modulară, adaptabilă la siturile dificile şi restrictive din centrul Bucureştiului, care poate fi extinsă atât în sistem înşiruit, pe verticală, cât şi suprapus, pe orizontală. Fiind localizată în inelul central al oraşului, pe acele multe situri nefolosite, această locuinţă răspunde atât problematicii densităţii, cât şi celei a mobilităţii pentru că, să nu uităm, în zona centrală a Bucureştiului se află foarte multe clădiri de birouri şi mai puţin locuinţe.
Nu mai puţin important, nu am uitat de faptul că Bucureştiul este una dintre capitalele europene cu cel mai puţin spaţiu verde pe cap de locuitor, aşa că prototipul nostru aduce natura mai aproape de utilizator. Casa va avea, aşadar, un plămân verde constiuit dintr-un spaţiu dedicat conceptului de urban farming pe timpul verii, cu alte cuvinte, o seră care iarna va deveni fie o grădină de iarnă fie o verandă.
SC: Sunteti foarte tineri, aveti nevoie de o serie de cunostine de specialitate pentru a realiza un proiect atat de ambitios, chiar daca este vorba doar de o locuinta prototip. Ati invatat deja lucrurile de care aveti nevoie sau le invatati din mers? Cine va sprijina?
AF: Este adevărat că suntem tineri, dar acest lucru ne aduce avantajul de a avea doza de entuziasm necesară pentru a susţine un proiect atât de complex şi de aşa lungă durată. Pe lângă asta avem sprijinul profesorilor din Consiliul Consultativ, profesori din fiecare din domeniile implicate în proiect şi care sunt mereu dispuşi să ne ajute şi să ne răspundă la nelămuriri. Nu mai puţin important, e foarte important şi sprijinul sponsorilor. În afară de suportul material pe care aceştia ni-l oferă, de multe ori ne împărtăşesc şi knowhow-ul lor şi se implică activ în proiect, lucru care ne ajută şi ne formează şi pe noi ca viitori specialişti.
SC: Care este pentru voi, ca echipa, dar si personal, miza acestui concurs, pe termen scurt si respectiv lung? Credeti ca in Romania ar avea succes o locuinta ca cea proiectata de voi?
AF: Toţi cei care am intrat în această echipă am avut şi avem o miză personală fie că ţine ea de acumularea de experienţă pentru CV, informaţii noi, networking etc. Cu toate acestea pe toţi ne uneşte o miză mult mai mare: vrem să arătăm că şi în România se poate, că şi noi putem fi unii dintre promotorii schimbării mentalităţii societăţii europene cu privire la sustenabilitate şi energie regenerabilă şi că inovaţia nu se face doar în centrele de cercetare cu bugete exorbitante, ci ţine şi de cât de bine şi de mult se lucrează într-o echipă formată din minţi sclipitoare.
Ca să putem fi fideli acestor obiective măreţe trebuie ca locuinţa pe care noi o proiectăm şi o construim să nu rămână doar la nivelul de prototip, ci să fie industrializată. Din acest motiv, încă din faza de proiectare, noi o gândim în aşa fel încât să răspundă la cât mai multe nevoi ale bucureştenilor, căutăm materiale şi tehnologii care să fie acceptabile din punct de vedere financiar şi ne asigurăm că publicul ţintă din perioada industrializării există şi este informat constant cu privire la evoluţia proiectului nostru. În concluzie, DA, credem că prototipul nostru este soluţia pe care Bucureştiul o aştepta şi că soluţia noastră poate depăşi graniţele României, fiind fiabilă şi pentru alte metropole.
Material realizat de Alina Miron