Tehnologie de ultimă generație și tradiție: O fațadă expresivă imprimată 3D în Amsterdam
Proiectul ”Ceramic House” ilustrează într-un mod interesant potențialul creativ al utilizării imprimării 3D în construcții. Echipa de la Studio RAP a combinat tehnologia modernă cu tehnici tradiționale pentru a da o nouă față unui magazin de lux de pe exclusivista stradă P.C. Hooftstraat din Amsterdam, Țările de Jos.
Proiectul creat pentru compania Warenar din domeniul imobiliar evocă vasta colecție de ceramică a galeriei de artă Rijksmuseum din apropiere și este inspirat de arta tricotajului.
”Cu Ceramic House Studio RAP redefinește expresia arhitecturală îmbinând fără cusur tradiția și inovația, reintroducând detaliile personalizate pe tărâmul arhitecturii”, reprezentanții Studio RAP, birou de arhitectură din Rotterdam specializat în computational design și digital fabrication.
Blocuri ceramice printate 3D de un braț robotic folosind algoritmi de design digital proprii se îmbină asemenea firelor dintr-o țesătură formând o fațadă vălurită texturată ce se distinge și respectă concomitent contextul său istoric. Blocurile măsoară aproximativ 40 x 20 centimetri fiecare și au fost glazurate de Royal Tichelaar, care este cea mai veche companie din Țările de Jos, în alb perlat și nuanțe de roșu.
”Calitatea organică, vălurită (a fațadei) se modifică pe măsură ce privitorii se apropie de design din diferite unghiuri. Treptat, pe măsură ce linia vizuală se mișcă, sunt dezvăluite noi elemente ale plăcilor ceramice personalizate, rezultând un boutique de lux care se armonizează cu mediul său istoric în timp ce se distinge între clădirile înconjurătoare”, explică membrii Studio RAP.
Noua fațadă preia structura tripartită a fațadei originale, caracteristică vizuală comună imobilelor de pe P.C. Hooftstraat, și este atent sincronizată la nivel de detaliu cu clădirile cu care se învecinează.
”Studio RAP a replicat silueta fațadei originale, continând structura tripartită caracteristică a străzii și menținând caracterul general al sitului. Scara, dimensiunea, tipul și culoarea ornamentelor și a materialelor sunt atent sincronizate cu clădirile învecinate pentru a permite o integrare lină a arhitecturii tradiționale și contemporane”, detaliază echipa.