Trucuri pentru recondiționarea mobilierului vechi
Sunt multe metode de restaurare sau reinnoire a mobilei vechi pe care le poti incerca singur acasa. Sunt metode simple care te pot ajuta sa readuci la viata un mobilier ce si-a pierdut din farmec sau stralucire cu trecerea anilor.
Iata cum poti imbunatati aspectul obiectelor din casa ta fara sa apelezi la un specialist!
Cum retapitezi canapelele si fotoliile
Fotoliile si canapelele, din cauza materialelor din care sunt confectionate, sunt primele care se deterioreaza, mai ales tapiteria. Cu siguranta ai acasa o canapea sau un fotoliu vechi, dar pe care nu vrei sa le arunci pentru ca iti sunt dragi. Pentru a reinnoi aspectul acestora, cumpara material din stofa cu care sa le imbraci. Daca vrei sa scoti in evidenta piesa de mobilier poti alege un material colorat care sa contrasteze cu restul decorului, dar sa pastreze aceeasi tonalitate calda.
Revopseste piesele de mobilier din lemn
Piesele vechi de mobilier isi schimba in totalitate aspectul daca sunt corect vopsite. Poti vopsi scaune, mese, dulapuri, paturi, noptiere, birouri, orice accesoriu ce este din lemn sau chiar din pal melaminat. Inainte sa aplici vopseaua, curata foarte bine portiunea, sa nu existe urme de praf. Poti alege nuante de vopsea care sa aduca o pata de culoare in incapere, ori nuante de vopsea care se potrivesc cu restul design-ului din casa.
Infrumuseteaza mobila cu ajutorul tapetului
Tapetul reprezinta o metoda simpla de accesorizare. Este usor de pus in practica atunci cand iti doresti o schimbare rapida si poate decora in intregime o piesa de mobilier. Tapetul se poate folosi pentru noptiere, etajere, comode, dulapuri, usi din lemn sau orice alt accesoriu din lemn de dimensiuni mici sau mari.
Schimba accesoriile din piesele de mobilier
Fiecare comoda sau dulap are usi, sertare sau manere. Daca acestea sunt prea vechi si nu mai au un aspect tocmai placut, schimba-le cu unele noi. In felul acesta nu esti nevoit sa schimbi intreg mobilerul, ci doar accesoriile pe care le gasesti la orice magazine de bricoaj. Acest artificiu te va ajuta sa transformi mobilierul intr-unul aproape nou, fara costuri mari.
Inainte de a face orice modificare, trebuie sa stii ca piesa de mobilier pe care o vei reconditiona, daca este zgariata sau vrei sa ii schimbi culoarea, are nevoie de o tehnica abraziva.
Tehnica abraziva consta in slefuirea obiectului de mobilier cu o bucata de smirghel, un material aspru ce creaza o suprafata neteda daca este folosit in combinatie cu o hartie cu o granulatie mai mare. Dupa ce mobilierul a fost slefuit, daca inca mai sunt urme, respectiv crapaturi, denivelari sau zgarieturi, poti folosi un strat de grund. Grundul patrunde in lemn, se slefuieste usor si are o aderenta buna.
Dupa ce se usuca stratul vechi de lac, mai poti aplica un nou strat fie de lac, fie de ceara, iar la final sterge mobilierul cu ulei de lamaie, in felul acesta ii vei oferi si mai multa stralucire.
De fiecare data cand alegi sa vopsesti mobilierul din lemn, trebuie sa alegi vopsea speciala pentru lemn care sa fie rezistenta la murdarie, la curatare, dar care sa si protejeze suprafata si sa reziste in timp.
In cazul in care o piesa de mobilier este greu de reconditionat si nu te poti descurca singur, apeleaza la un specialist sau mergi intr-un atelier de specialitate.