Uite casa, nu e casa! sau arhitectura in rotatie
Arhitectii s-au straduit intotdeauna sa creeze cladiri mai mari, mai inalte sau mai sustenabile. Insa descoperirile tehnologice au introdus o noua dimensiune in conceptul de design: miscarea!
Cu siguranta ca unul dintre raspunsurile la intrebarea “Cum va fi arhitectura viitorului” ar putea spune ca arhitectura viitorului va incorpora mai multe dimensiuni, devenind astfel bazata pe dinamism. Cum pare o cladire a carei structura se afla in miscare daca nu cu totul neobisnuita? Cel putin pentru actuala noastra perceptie a unui spatiu construit, ideea unei cladiri in miscare lasa impresia unui lucru lipsit de siguranta, care nu protejeaza, ci chiar expune.
Insa curiozitatea si fascinatia catre acest subiect l-au facut pe arhitectul italian David Fisher sa propuna in 2008 planurile pentru o cladire-turn de 80 de etaje. Nimic neobisnuit pana nu mentionam faptul ca etajele cladirii sunt.. rotative! David Fisher a declarat ca “pentru prima data, cladirile vor putea deveni o parte integranta a vietii. Acestea vor avea patru dimensiuni, incluzand dimensiunea timpului. Increderea cu care Fisher vorbeste despre acest proiect ne poate face sa ne dorim sa experimentam o astfel de constructie. Turnul Dinamic a fost propus pentru a fi construit in Dubai, insa revolutia arhitecturala nu se va opri aici, fiind propuse planuri si pentru Moscova, Londra, Paris, Milano sau New York.
Am putea spune ca aceasta abordare este o dovada clara a excentricitatii de care dau uneori dovada arhitectii, insa Fisher isi doreste ca Turnul Dinamic sa fie mai mult decat o cladire care sa impresioneze prin design. Astfel, energia electrica necesara functionarii elementelor de rotatie va fi dobandita prin energie solara si energie eoliana, caci turnul va avea cate 79 de turbine eoliene dispuse la fiecare etaj. Mai mult, cladirile vor putea constientiza schimbarile de temperatura, si vor putea asadar optimiza in mod automat temperatura de la interior. Fisher a declarat ca aceste tehnologii vor asigura “atat cofortul in spatiul interior, cat si un consum redus de energie”.
Cu toate acestea, desi planurile au fost propuse inca din 2008, proiectul nu a fost inca aprobat. Intarzierile au aparut la obtinerea autorizatiei de constructie si din cauza problemelor legate de functionalitatea cladirii, cum ar fi de exemplu modul in care va functiona instalatia de apa, canalizare in cadrul etajelor rotative. Cat despre organizarea spatiului interiro, Turnul Dinamic va avea piscine interioare, gradini si chiar ascensoare pentru masini.
Credeti insa ca acesta este primul sau singurul exemplu de arhitectura cu elemente rotative? Nici pe departe!
Casa Rotativa Everingham - Australia
Aceasta este casa unui cuplu din Australia care isi dorea o locuinta careia sa ii poata modifica orientarea in functie de vremea de afara. In martie 2006, dupa aproximativ 10 ani de planificare, Casa Rotativa Everingham a fost gata! Construita in cea mai mare parte din sticla si otel, casa in forma octogonala poate efectua o rotire la 360° in 30 de minute. Dupa spusele celor doi, motorul electric este doar putin mai mare decat motorul unei masini de spalat rufe, iar costurile de constructie au ajuns la 1500 euro/ m². Mai mult, aceasta are si o veranda de tip deck dispusa circular.
Suite Vollard - Brazilia
Cladirea de apartamente Suite Vollard din Brazilia a fost inaugurata in anul 2001 avandu-l ca arhitect pe Bruno de Franco. Suite Vollard a fost prima cladire cu elemente rotative din lume, acesta fiind si motivul pentru care anual aceasta aduce un numar impresionant de turisti in districtul Ecoville din Curitiba. Cele 11 etaje ale cladirii sunt finisate cu pereti cortina transparenti in culori diferite pentru fiecare etaj, precum argintiu, auriu sau albastru. Etajele se pot roti in sensul acelor de ceasornic (sau in sens invers), iar o rotire completa la 360° dureaza 60 de minute. Atunci cand etajele se rotesc in sensuri opuse, efectul creat este pur si simplu spectaculos!
Va uram un weekend placut, relaxant si.. fara ameteala!
Surse foto: www.factologia.net, www.everinghamrotatinghouse.com.au, www.sky-free.info, www.albayan.ae, www.openbuildings.com, www.skyscrapercity.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu