Un "arhipelag" de parcuri plutitoare, construit într-o capitală europeană
Insulele Copenhagai vor fi construite din otel si materiale reciclate si placate cu lemn din surse sustenabile. Oamenii vor avea acces la aceste parcuri plutitoare pentru activitati ca recreere sau pescuit via diverse tipuri de ambarcatiuni sau chiar inot.
Proiectul urmeaza prototipului de insula artificala numit CPH-Ø1, lansat in 2018 in capitala daneza, care a gazuit pana acum mai multe evenimente, printre care si o expozitie de fotografie, si care este o destinatie populara pentru picnicuri. Alte trei insule de acest fel vor fi construite pana la sfarsitul anului.
Arhipelagul va cuprinde o insula de dimensiuni mai mari formata din noua module, in jurul careia vor pluti cateva insule mai mici, a explicat Blecher pentru Dezeen.
Pe suprafata structurilor vor creste plante endemice, inclusiv arbori. Insulele vor sa functiona, intr-o parte a orasului intens dezvoltata, si ca habitat pentru viata salbatica atat de la suprafata apei, pentru pasari ca pescarusi, lebede, porumbei si rate, cat si din mediul acvatic, deoarece partea scufundata va oferi un mediu propice de dezvoltare pentru specii ca alge si moluste, care vor atrage la randul lor pesti si alte vietuitoare din apa.
Insulele vor fi construite in santierul naval al portului, pe baza tehnicilor traditionale de constructie a ambarcatiunilor. Structurile vor fi mobile, urmand sa fie mutate in diferite parti ale portului, in functie de sezon.
"Insulele Copenhagai introduc un tip complet nou de parcuri publice in Copenhaga, un 'parchipelag' care se concentreaza asupra locului si functiei spatiilor publice ale orasului, atat in contextul local al dezvoltarii urbane accelerate in zona portuara, care ameninta spatiile recreationale, cat si in contextul global al cresterii nivelului marii, care genereaza noi provocari pentru mediile urbane", spun membrii echipei.
Arhipelagul ar putea sa fie extins in viitor, precizeaza Blecher: "Proiectul este in mod inerent flexibil si organic".
Orasul Copenhaga nu este strain de arhitectura pe apa, tot aici putand intalni, printre altele, si un camin studentesc plutitor construit din containere maritime de Bjarke Ingels Group in 2016. De altfel, auzim in ultima vreme tot mai des de proiecte de acest tip dezvoltate in nordul Europei. De pilda, arhitectii danezi de la Powerhouse Company construiesc in portul orasului Rotterdam o cladire de birouri cu piscina. In orasul olandez functioneaza deja o ferma de vaci plutitoare.
Vizualizari de MIR