Un ghiveci placat cu pietris de rau
Cum vi se pare un ghiveci ca cel din imagine? Il puteti realiza chiar voi, folosind doar un vas ceramic sau o galetusa metalica si pietre de rau., in rest se pot folosi aceiasi adezivi care se utilizeaza la montarea acoperirilor ceramice. Nu doar ghivecele de flori pot beneficia de aceasta acoperire, chiar si diverse portiuni de perete sau balturi de lucru pot fi lucrate astfel, dupa ce capatati o oarecare indemnare in montarea acestor pietre.
Un ghiveci placat cu pietris de rau: ieftin si usor de facut (foto www.centsationalgirl.com via pinterest.com)
Se pot folosi simple pietre de rau, alese dupa dimensiuni aproximativ asemanatoare. Acestea trebuie sa fie usor poroase si cu suprafete oarecum plate, ca sa se poata monta mai bine (cam ca acelea pe care le alegeti ca sa faceti “broscute” in apa). Se mai pregatesc o doza de adeziv pentru placari ceramice, o plasa de armare care poate fi metalica sau din sfoara, pasta pentru rosturi (tot de la placari ceramice). Si, desigur, e nevoie de obiectul care va fi placat cu pietre, respectiv de ghiveciul sau galetusa.
Etapele lucrului, cu o perioada de uscare inainte de finisare (foto www.centsationalgirl.com via pinterest.com)
1) Suprafata pe care lucrati trebuie sa fie curata si neteda, fara urme de grasime. Stergeti-o cu o solutie degresanta si lasati-o sa se usuce. Un ghiveci ceramic prinde mai bine adezivul, dar pentru ca aici s-a folosit unul metalic s-a utilizat si plasa de armare care sa dea mai multa siguranta si aderenta. Degresati si pietricelele si lasati-le sa se usuce. Pregatiti adezivul si intindeti-l pe vas, de jur imprejur. Lucrati cu manusi de cauciuc.
2) Infasurati apoi peste adeziv plasa de armare si strangeti-o usor pana ce se lipeste de adeziv, iar prin ochiurile ei iese adezivul in exterior. Puneti apoi noi portiuni de adeziv, lucrand pe zone mici, pe care sa puteti monta pietricelele impingandu-le usor in strat.
3) Continuati pe noi portiuni, lasand sa se usuce usor zonele gata lucrate inainte de a incepe altele - aceasta pentru ca pietricelele gata montate sa nu cada cand intoarceti galetusa pe alta parte. Lucrati cu rabdare si atentie, fara a agita prea mult vasul. Lasati un usor spatiu intre pietricele. Neteziti periodic suprafata placata, folosind o bucata de lemn pentru a o nivela. La final, lasati sa se usuce adezivul atata timp cat se specifica in indicatiile produsului (in general, e vorba de 24 de ore).
4) Cand s-a uscat adezivul, faceti pasta pentru rosturi. Aplicati-o pe toata suprafata, cu ajutorul unei spatule cauciucate, introducand si intre pietricele pasta si fara sa va faceti griji ca murdariti si pietricelel, vor arata mai bine usor ingropate in pasta alba. Cumpletai marginile cu acelasi chit de rosturi. Stergeti surplusul cu ajutorul unei carpe umede sau a unui burete bine stors, cu care treceti peste suprafata imediat ce ati terminat de intins chitul. Stergeti cu o carpa uscatasi lasati sa se usuce.