Un vechi hambar transformat în locuință de vacanță
Arhitectii au pastrat mare parte din structura de lemn existenta, inlocuind elementele care se aflau intr-un stadiu avansat de degradare si care nu mai puteau fi reconditionate. Pentru a pune in valoare materialul si tehnicile vechi de constructie, arhitectii au ales sa pastreze structura din lemn aparenta si au combinat-o cu materiale simple, precum sticla, metal si pereti vopsiti in alb. In acest fel volumul constructiei este pus in valoare iar spatiul este imbogatit prin textura si lucratura lemnului.
Constructia a fost impartita in doua zone, o parte in care a fost amenajata locuinta de vacanta si o alta, delimitata prin zona semineului care a fost dedicata oaspetilor. Holul de primire este singurul care pastreaza inaltimea generoasa a structurii originale aici gasindu-se si un semineu supra-dimensionat conceput sa fie folosit in anotimpul rece. „Casa a fost conceputa ca zona holului de primire sa nu fie incalzita dar sa fie inconjurata de o serie de spatii mai mici si calde. Pe perioadele mai reci doar camerele mai mici vor fi folosite si incalzite, asemeni unor cuiburi de pasare”.
Usi masive din lemn asigura legatura spatiilor interioare cu gradina, in timp ce arcadele nou introduse pe fatada principala permit zonei de zi sa se extinda pe terasa si asigura un plus de lumina naturala.
Zona de zi amenajata intr-un spatiu deschis este separata de bucatarie si zona de luat masa printr-un perete vitrat astfel ca este pastrata legatura vizuala intre acestea. Pentru a suplimenta aportul de lumina naturala in zona centrala a casei in acoperis a fost introdus un luminator sub forma de prisma. Scara din lemn face legatura cu etajul, unde au fost amenajate dormitoarele, baile si spatiile de lucru orientate spre gradina.
Va propunem sa revedeti mai departe un proiect similar, și anume reconversia si extinderea unei alte constructii de tip hambar, de data aceasta din Belgia. Biroul Govaert&Vanhoutte Architects a transformat o structura ce data din anul 1839 intr-o casa adaptata nevoilor curente ale familiei cu doi copii, iar hambarul a devenit o casa de oaspeti. Hambarul are in acest caz o forma liniara care reflecta influenta arhitecturii locale, a caselor cu volume alungite acoperite in sarpanta.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa