Util: vopsirea cu ajutorul rolei
Desi pensula este un instrument clasic pentru vopsirea peretilor, urmele fine pe care le pot lasa perii fini ai acesteia in stratul aplicat a facut ca un nou instrument, e drept, mai scump, dar mai eficient pana si pentru incepatori, sa devina preferatul celor care vor sa-si innoiasca aspectul peretilor din casa. O rola speciala pentru vopsit va ajuta sa obtineti o suprafata mult mai uniforma si sa aplicati mai repede vopseaua dorita. Cum se foloseste aceasta?
Chiar daca folositi o rola de vopsit, va trebui sa aveti la indemana si o perie rotunda, cu varf ascutit, pentru lucrarile de detaliu. In functie de suprafata, camera va fi gata in cateva ore. Daca nu au aderenta si nu sunt netezi, peretii trebuie sa fie pregatiti in prealabil. Rola de vopsit are avantajul ca absoarbe o cantitate de vopsea si astfel o poate aplica uniform ulterior. Exista si role antipicurare (folosite si pentru tavane).
Rolele pot fi facute din burete (cel mai des intalnite, pentru aplicari uniforme), dar si din blana, poliamid, poliester. Pentru obtinerea unor modele regulate pe pereti se pot folosi si role texturate, dar daca e prima data cand va apucati de asa ceva incepeti cu o rola simpla. Acestea pot avea dimensiuni variate atat in lungime (de la 10 cm, la 30 cm), cat si in diametru. Pentru incepatori, e suficienta o rola de dimensiuni medii. Puteti gasi in magazinele de specialitate kit-uri intregi pentru vopsit cu rola, care contin si prajina telscopica pentru maner, tavi pentru “portionarea” vopselei, dar si role pentru colturi sau seturi cu role si trafaleti de diverse dimensiuni.
Procedura de lucru
• Camera de vopsit se pregateste la fel ca si in cazul unei vopsiri clasice, cu pensula: podeaua se protejeaza cu hartie de ziar sau folii de plastic, iar plintele cu ajutorul unei benzi adezive. Si tavanul, daca nu se vopseste si el, poate fi protejat, la muchiile la care se imbina cu peretele, tot cu ajutorul unei benzi adezive, aplicata de jur imprejur, pe margini.
• Mai intai se vopsesc, cu ajutorul periei, marginile (muchiile) si colturile.
• Rola se foloseste pentru acoperirea suprafetelor mari: se inmoaie in vopsea, se lasa sa se imbibe si sa i se scurga excesul de vopsea si se incepe lucrul, vopsindu-se pe vertical, pe zone de cca 1 metru patrat la fiecare . Se lucreaza pe patrate successive de cate un metro patrat, iar dupa aplicarea unui strat de vopsea pe aceasta suprafata se trece cu rola orizontal peste suprafata vopsita, pentru o uniformizare cat mai buna a vopselei. Se lucreaza perimetrul urmator in acelasi fel, iar dupa aplicarea a mai multe patrate de acelasi fel se vine din nou cu rola, cu un nou strat de vopsea, lucrandu-se din nou de jos in sus, cu miscari largi
• Mult mai confortabil la acest pas este sa lucrati cu un prelungitor pentru manerul rolei (prajina telescopica) decat sa folositi scara. Astfel puteti lucra de la distanta, pentru a verifica vizual si uniformizarea vopselei.